Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Dominikanska republiken: Parlamentet måste avkriminalisera abort

Den 24 oktober ska abortlagen diskuteras i parlamentet i den Dominikanska republiken. Inför dagens omröstning om abortlagen måste parlamentarikerna ta hänsyn till den pågående debatt kring den nuvarande strafflagen och därmed avkriminalisera abort, uppmanar Amnesty.

Artikel 90 i brottsbalken handlar om straff för kvinnor som vill göra abort och för dem som genomför eller bidrar till att utföra en sådan operation. I Dominikanska republiken är abort är olagligt oavsett omständigheterna, vilket innebär att inga undantag ges för kvinnor som utsatts för exempelvis våldtäkt, incest eller där kvinnans liv står på spel om hon måste genomföra graviditeten.   

I augusti 2012 dog Rosaura, en 16-årig flicka med leukemi, på grund av komplikationer i samband med ett missfall. Hon fick sin cancerdiagnos i början av juli, bara några veckor efter att hon hade fått beskedet om att hon var gravid. Flera läkare ansåg att hon var tvungen att göra en abort för att hennes liv stod på spel, men lagen stod i vägen. Istället sköts hennes cellgiftsbehandlingen upp, eftersom det fanns en stor risk att fostret skulle skadas, och hon avled några veckor senare.
     
- Lagen kränker kvinnor och flickors mänskliga rättigheter och upprätthåller en situation där vårdpersonal nekas ge sina patienter bästa tänkbara behandling, säger Javier Zúñiga från Amnesty International.

Kriminalisering av abort under alla omständigheter, som också föreslås i den nya lagstiftningen, kränker kvinnors rätt till liv och hälsa och att inte diskrimineras samt strider mot Dominikanska republikens åtaganden gällande mänskliga rättigheter.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har Dominikanska republiken en mycket hög mödradödlighet. Osäkra aborter är en av faktorerna. 

- Det finns starka tecken på att mödradödligheten stiger när lagen förbjuder kvinnor att göra aborter. Det beror framför allt på grund av att läkare inte tillåts genomföra säkra aborter som kan vara livsavgörande för deras patienter, säger Zúñiga.

För att ta itu med den höga mödradödligheten måste Dominikanska republiken vidta åtgärder för att säkerställa att kvinnor inte dör på grund av osäkra aborter.

Amnesty uppmanar de dominikanska parlamentarikerna att på allvar lyssna på åsikterna som kommer från majoriteten av samhället för att effektivt skydda kvinnor och flickors rättigheter. Detta inkluderar att avkriminalisera abort, skydda kvinnor och flickor från könsrelaterat våld samt att kvinnor och flickor ska få information om hur de skyddar sig mot oönskad graviditet. 

Ämnen

Kategorier