Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Dominikanska republiken: Polisen dödar allt fler

Antalet dödsfall orsakade av polisen har ökar i Dominikanska republiken samtidigt som det lagförslag som skulle åtgärda problemet med polisvåld blockeras i kongressen, säger Amnesty International.

De senaste sex månaderna har antalet människor som dödats av polisen ökat med 13 procent, 87 personer har dött, jämfört med samma period året innan.

- 14 personer i månaden dör som en följd av polisvåld i Dominikanska republiken. Många av dessa dödsfall verkar ha varit olagliga. Regeringen måste införa kraftåtgärder för att stoppa dessa övergrepp en gång för alla, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning. 

- Det är tragiskt när polisen, de som ska skydda allmänheten, är de som begår dessa frukansvärda brott och utsätter medborgarna för livsfara.

Brott är utbrett i landet och säkerheten är ett stort problem för befolkningen. Det mesta tyder dock på att polisens hårdhänta metoder snarare bidrar till problemet än avhjälper det.

Statistiken kommer samtidigt som president Danilo Medina firar halvtid på sin mandatperiod. Polisreformer var ett av presidentens viktigaste vallöften men två år in på mandatperioden har ingenting skett och anklagelser om polisens bruk av tortyr och dödande fortsätter i samma utsträckning.

Utöver de rapporterade dödsfallen har Amnesty också fått information om flera fall av tortyr och misshandel utfört av poliser.

I april greps Luis Manuel Lember Matínez och Eduardo Luis Cruz för att ha vägrat betala en muta. Luis Manuel sköts i benet innan de två männen togs till polisstationen där de misshandlades svårt. Luis Manuel berättade att han på stationen fick elchocker i benen. Två dagar senare släpptes de. De inblandade poliserna ska nu utredas.

Vissa av de fall Amnesty International har dokumenterat utreds till slut men det är många andra fall som sopas under mattan. Det finns otaliga exempel på polisens straffrihet som Amnesty har arbetat med i flera år. Dock har riksåklagaren hela tiden varit tystlåten när organisationen har begärt information om fallen.

Lagförslaget som ska reformera polisväsendet har legat i kongressen för att godkännas sedan maj 2013. Förslaget har inte prioriterats och politiskt motstånd har lämnat det utan beslut.

- Utan en lag som ligger i linje med mänskliga rättigheter är det väldigt osannolikt att vi någonsin kommer att få se ett polisväsende som arbetar effektivt och respekterar mänskliga rättigheter, säger Erika Guevara.

- För två år sedan hade vi höga förväntningar på president Medina men sorgligt nog fortsätter polisen att döda människor och tortera med total straffrihet.

- Det går inte att vänta längre. President Medina har fortfarande chansen att infria sitt vallöfte att "göra vad som aldrig har gjorts förut", nämligen att ge medborgarna i landet det polisväsende de förtjänar. 

Amnesty uppmanar Dominikanska republiken att se till att polisreformerna prioriteras och att utreda och åtala alla poliser som är ansvariga för  dödsfall, tortyr och människorättskränkningar.

Ämnen

Kategorier