Gå direkt till innehåll
Fred Bauma och Yves Makwambala portätterade i Amnestys kampanj "Skriv för frihet" som över 170 000 personer deltog i.
Fred Bauma och Yves Makwambala portätterade i Amnestys kampanj "Skriv för frihet" som över 170 000 personer deltog i.

Nyhet -

DR Kongo: Demokratiaktivister som riskerade dödsstraff frigivna!

"Jag är glad över att äntligen vara fri efter mer än 17 månader i fängelse. Jag tackar Amnesty International och alla dem som kämpade på ett eller annat sätt för min frigivning. Jag ser fram emot att träffa min familj och vänner för att fortsätta kampen för demokrati och frihet i mitt land.” "Fred Bauma, LUCHA

Amnesty International välkomnar frigivningen av fyra demokratiaktivister; Fred Bauma, Yves Makwambala, Christopher Ngoyi och Jean Marie Kalonji. Frigivningarna är ett litet positivt steg under vad som har varit ett mycket svårt år för yttrandefriheten i Demokratiska republiken Kongo. Amnesty varnar dock för att de fyra kan gripas igen om inte åtalet läggs ner.

Frigivningen kom 11 dagar efter att en delegation från LUCHA (”Kamp för förändring”) träffade president Joseph Kabila och uppmanade honom att släppa deras kollegor och alla andra politiska fångar.

Fred Bauma och Yves Makwambala (medlemmar i LUCHA) greps vid ett möte den 15 mars 2015 i Kinshasa där ungdomar från DR Kongo, Senegal och Burkina Faso hade samlats. Mötet handlade om att lansera organisationen Filimbi (swahili för ”vissla”) vars syfte är att stärka medborgarutbildning bland kongolesiska ungdomar inför de allmänna valen senare i år. De anklagades bland annat för “konspiration mot statschef” och riskerade dödsstraff.

Christopher Ngoyi, aktiv i flera organisationer i DR Kongos civilsamhälle, greps i Kinshasa den 21 januari 2015 efter att övervakat brott mot de mänskliga rättigheterna under regeringskritiska protester. Han anklagades för att ha “spridit falska rykten”, “propaganda och uppvigling till rashat”, civil olydnad och plundring”.

Jean Marie Kalonji, grundaren av demokratirörelsen La Quatrieme Voix, greps den 15 december 2015 och hölls i isoleringshäkte i över fyra månader.

Över 170 000 brev, textmeddelanden och petitioner som krävde deras frigivning har skickats från hela världen, däribland Sverige, till myndigheterna i DR Kongo. 

Se en video, filmad av Amnestys researcher Evie Francq, från deras frigivning här: https://twitter.com/EvieFrancq/status/770310118701469696

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916