Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​DR Kongo: Dödsfallen måste utredas

- Detta är fruktansvärt för Zaida Catalán, hennes familj och kollegor. Tyvärr är det ytterligare ett exempel på att det blir allt farligare att arbeta i vissa områden. Det innebär i sin tur att det blir allt svårare att nå de människor som är allra mest utsatta och att skaffa sig kunskap om vilka rättigheter som kränks - och därmed vad som behöver göras för att hjälpa människor på bästa sätt, det säger Anna Lindenfors, generalsekreterare vid Amnesty Internationals svenska sektion efter att två FN-anställda hittats döda.

Det var den 27 mars som de två FN-experterna, Zaida Catalan från Sverige och Michael Sharp från USA , hittades döda - två veckor efter att de blivit kidnappade. Enligt uppgifter i media har även deras tolk hittats död. Regeringen i Demokratiska republiken Kongo säger att milisgruppen Kamuina Nsapu bär ansvaret för dödsfallen. Sedan gruppens ledare dödades av säkerhetsstyrkor för sex månader sedan har gruppen begått flera människorättskränkningar mot civila i samband med strider mot regeringsstyrkor. Även säkerhetsstyrkorna i landet har använt sig av övervåld.

- Dödsfallen blir en påminnelse om det skriande behovet av att omedelbart få ett stopp på våldet i Kasaiprovinsen som hittills har skördat mer än 400 liv, och som de två FN-medarbetarna var på plats för att undersöka, säger Muthoni Wanyeki, regionchef för Amnesty Internationals regionkontor i Östafrika, Afrikas Horn och den stora sjöregionen (DR Kongo, Burundi och Rwanda).

Amnesty International uppmanar DR Kongos regering att utreda vad som hänt, och samtidigt möjliggöra för FN att utföra sin utredning samt se till att de ansvariga ställs till svars. De måste också fortsätta söka efter de kongloeser som var med i gruppen och som kidnappades samtidigt.

- Lokala personer kan tyvärr ha sämre skydd än utländska medborgare som har stöd från sina regeringar och FN. För att motarbeta straffrihet och laglöshet i ett redan våldsdrabbat område är det av största vikt att ansvariga ställs till svars, säger Anna Lindenfors.

Läs mer om DR Kongo i Amnesty Internationals årsrapport här.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916