Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Amnesty uppmanar till polisreform för att förhindra ytterligare blodspillan

Bevisen för att säkerhetsstyrkorna återigen har skjutit med skarp ammunition och använt sig av andra typer av övervåld understryker nödvändigheten av en polisreform i Egypten. Det säger Amnesty efter helgens våldsamheter som ledde till att 90 människor miste livet. 


Säkerhetsstyrkorna sköt skarpt och använde tårgas för att skingra anhängare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi under lördagens demonstrationer. Detta ledde till att 80 personer dog, medan ytterligare tio personer dödades av skott vid sammandrabbningar i Alexandria. 


- Den senaste blodsutgjutelsen måste ses som en väckarklocka för de egyptiska myndigheterna om det akuta behovet av en polisreform, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 


Inrikesministeriet har nekat till att man skjutit med skarpa skott för att skingra demonstranterna den 27 juli. Vittnesmål från skadade demonstranter och ögonvittnen, samt medicinska bevis och videomaterial som Amnesty har samlat in och undersökt vittnar dock om en helt annan version av händelserna än den inrikesministeriet har gett. 


Zienhoumbårhuset i Kairo tog emot 80 kroppar i lördags. Obduktionerna av 63 av kropparna visade att 62 hade dött på grund av olika typer av skottskador medan en man avled av skallfrakturer. Läkare vid al-Husseinsjukhuset sa att 60 procent av patienterna hade tillfogats sina skador bakifrån. 


- De egyptiska säkerhetsstyrkorna har använt sig av dödligt våld om och om igen med en total brist på respekt för människoliv, säger Philip Luther. 


Egyptens inrikesminister, Muhammad Ibrahim, sa på lördagen att Mursianhängarna hade använt skjutvapen och att säkerhetsstyrkorna inledningsvis bara bemötte demonstranternas försök att hindra trafiken. Inga individer ur säkerhetsstyrkorna fick livshotande skador. Några timmar innan dödsskjutningarna inleddes varnade Muhammad Ibrahim för att Mursianhängarnas protestaktion vid moskén Rabaa al-Adawiya skulle upplösas. 


Abdelrahman Koury, en 22-årig demonstrant som sköts i axeln under söndagsmorgonen den 28 juli berättade för Amnesty hur beskjutningen från säkerhetsstyrkorna pågick utan uppehåll:

 
- Jag överlevde våldet framför republikanska gardet (där 51 Mursisympatisörer dödades den 8 juli), men det här var mycket värre. Människor bara fortsatte att stupa omkring mig. 


Amnesty uppmanar de egyptiska myndigheterna att anpassa lagstiftningen som styr säkerhetsstyrkorna till att ligga i linje med internationella människorättsnormer. 


- Säkerhetsstyrkorna kan inte fortsätta att agera i ett klimat av total straffrihet. Den nya regeringen måste prioritera sedan länge välbehövliga reformer av säkerhetssektorn, säger Philip Luther. 


Som ett omedelbart första steg i den riktningen anser Amnesty att de egyptiska myndigheterna måste utfärda tydliga instruktioner till säkerhetsstyrkorna om att avstå från oproportionerlig våldsanvändning. 


Vid sidan om säkerhetsstyrkornas övergrepp mot Mursianhängare har det också lämnats uppgifter om att Mursisympatisörer har tillfångatagit och torterat individer som tillhör Mursimotståndarna. Amnesty hyser oro för säkerheten för de tre män som av Mursianhängarna beskrevs som "banditer" och som tillfångatogs på lördagen den 27 juli. Det är okänt var de befinner sig.


Personalen på bårhuset i Kairo säger att sedan det politiska våldet inleddes för en månad sedan har de tagit emot åtta kroppar som bär tecken av tortyr, alla från området kring Mursianhängarnas protestplats. Somliga hade fått naglarna utdragna. Två personer som visade tecken på att ha blivit utsatta för tortyr hittades i en soptunna nära Rabaa al-Adawiyatorget på söndagen den 28 juli. Bara en av dem överlevde.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916