Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Domstol dömde 529 personer till döden


Dödsdomarna mot 529 personer är ett groteskt exempel på bristerna och den selektiva karaktären i Egyptens rättssystem., säger Amnesty International i ett uttalande. 

Enligt rapporter i statliga medier dömde brottmålsdomstolen i Minya. den 24 mars, i en massrättegång de 529 supportrarna till den tidigare presidenten Mursi till döden för deras påstådda roll i våldet som följde på att han avsattes i juli förra året. 

- Detta är en rättsskandal och dessa dödsdomar måste upphävas. Att utdöma så många dödsdomar vid ett enda tillfälle innebär att Egypten överträffar de flesta andra länders utdömande av dödsstraff under ett helt år, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Nordafrika-och Mellanösternavdelning.  

- På senare år har aldrig så många dödsdomar utdömts på en gång, vare sig i Egypten eller i något annat land. Egyptens domstolar har varit snabba med straffa Mohamed Mursis anhängare, men de struntar totalt i de allvarliga övergrepp som begåtts av säkerhetsstyrkorna. Medan tusentals Mursianhängare sitter i fängelse, har inte en enda ordentlig utredning gjorts kring hundratals demonstranters död. Endast en polis har ställts inför rätta och riskerar att dömas till fängelse för 37 fångars död. 

- Utan en oberoende och opartisk rättsprocess som kan leverera sanning och rättvisa för alla, kommer många att ifrågasätta om Egyptens straffrättsliga system verkligen har något med rättvisa att göra. Oavsett är användningen av dödsstraff helt fel, de egyptiska myndigheterna borde inrätta ett moratorium/stopp för avrättningar som ett första steg mot ett avskaffande av dödsstraffet, säger Hassiba Hadj Sahraoui.  

Trots upprepade uppmaningar från Amnesty under många år vägrar de egyptiska myndigheterna offentliggöra statistik över vare sig antalet dödsdomar eller avrättningar. Amnesty har kännedom om att minst 109 dödsdomar avkunnades under 2013, minst 91 under 2012 och minst 123 under 2011. Men några officiella siffror finns inte att tillgå.

Den senast kända avrättningen genomfördes i oktober 2011 då en man hängdes efter att ha dömts för mord på sex kopter och en muslimsk polisvakt i januari 2010. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916