Nyhet -
Egypten: Domstol fastställer 183 dödsdomar
Beskedet att en domstol i Egypten fastställt domarna mot 183 personer, som i december 2014 dömdes till döden efter mycket bristfälliga rättegångar, är oerhört upprörande och visar än en gång Egyptens bristande respekt för såväl nationella lagar som internationell rätt, säger Amnesty International.
- Dagens domstolsutslag är ännu ett exempel på partiskhet i det egyptiska rättssystemet. Dessa domar måste upphävas och samtliga personer som dömts måste få en ny rättegång som lever upp till internationella krav på rättvisa och som utesluter dödsstraff, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.
Dagens domar kom efter en landsomfattande kampanj i media som krävt att personer som utför attacker mot polis och militär ska avrättas. Kampanjen tog fart efter förra veckans attacker i Sinai.
Brottmålsdomstolen i Giza dömde, i december 2014, 188 personer för inblandning i dödandet av elva poliser i en attack mot polisstationen i Kerdassa i augusti 2013. Domstolen fastställdeden 2 februari 2015 dödsdomarna för 183 personer efter samråd med Stormuftin, den högste religiöse auktoriteten i Egypten.
- Utfärdandet av dödsdomar i stor skala, så snart det rör sig om mord på poliser, har i princip blivit en rutin i Egypten, oavsett omständigheterna och utan att försöka fastställa varje enskild individs ansvar, säger Hassiba Hadj Sahraoui.
Hittills har 415 personer dömts till döden i fyra olika rättegångar för dödandet av de elva poliserna. Samtidigt har rättsfallet lagts ned mot den förre presidenten Hosni Mubarak för hans inblandning i dödandet av hundratals demonstranter under upproret. Inte en enda polis har heller hållits ansvarig för de 1 000 demonstranter som dödades i augusti 2013..
Dagens rättegång mot de 183 dödsdömda hölls inte i en domstol utan i ett fängelse. De enda vittnen som tilläts var antingen poliser eller anhöriga till de elva dödade poliserna. De dödsdömdas familjer fick inte närvara.
- Att varken tillåta anhöriga eller allmänheten tillträde till rättegången bryter mot såväl nationell som internationell rätt . Att dessutom hålla rättegången i ett fängelse undergräver oskuldspresumtionen, principen om att ingen är skyldig förrän så bevisats och rätten till en rättvis offentlig rättegång, säger Hassiba Hadj Sahraoui.
Försvarsadvokaterna berättade för Amnesty att inte ens alla åtalade fick vara med under rättegången. De som var närvarande kunde vare sig höra vad som sades och heller inte kommunicera med sitt juridiska team på grund av en tjock mörk glasskiva som separerade dem från resten av rättssalen. Försvaret tilläts inte heller korsförhöra åklagarsidans vittnen och domaren kallade inte alla vittnen.