Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Fängelsedomar mot Al Jazeerajournalister

De fällande domarna mot de två journalisterna från Al Jazeera, Mohamed Fahmy och Baher Mohamed är en skymf mot rättvisan och dödsstöten för yttrandefriheten i Egypten, säger Amnesty International.

Brottmålsdomstolen i Kairo dömde på lördagen den 29 augusti Mohamed Fahmy till tre års fängelse och Baher Mohamed till tre år och ett halvt för att de "publicerat falska nyheter" och arbetat utan tillstånd. I sin frånvaro dömdes deras kollega Peter Greste till tre års fängelse.

- Detta är en farsartad dom som skär rakt i hjärtat på yttrandefriheten i Egypten. Anklagelserna mot de tre journalisterna är grundlösa och politiska, de skulle överhuvudtaget aldrig har gripits, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern-och Nordafrikaavdelning.

- Det faktum att två av journalisterna nu måste sitta i fängelse efter mycket bristfälliga och orättvisa rättegångar är ett hån mot rättvisan i Egypten. Dagens domar måste omedelbart hävas - Mohamed Fahmy och Baher Mohamed ska släppas villkorslöst fria. Amnesty anser att de är samvetsfångar och att enda skälet till att de fängslats är att de använt sin rätt till yttrandefrihet.

Mohamed Fahmy och Baher Mohamed har varit fria mot borgen sedan Egyptens högsta appellationsdomstol upphävde deras tidigare dom på sju respektive tio års fängelse den 1 januari 2015. De har nu möjlighet att också överklaga dagens dom. Mohamed Fahmy har även begärt att få bli utlämnad till Kanada.Domstolen dömde även en grupp egyptiska medborgare till tre års fängelse på liknande anklagelser, bland dem studenter som hävdade att de misshandlats och torterats av säkerhetsstyrkorna. Amnesty kräver att anklagelserna om tortyr utreds.

- Dagens domslut är sorgligt nog bara toppen på ett isberg. De egyptiska myndigheterna skyr inga medel i sin jakt på oberoende och kritiska medier runt om i landet - de vill även tysta opposition från utländska medier. Dussintals journalister har gripits de senaste två åren och idag sitter fler än 20 fängslade, säger Philip Luther.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916