Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Fruktan för dödsdomar i massrättegångar

De tre domare som skulle döma i massrättegången mot 494 människor har avsagt sig uppdraget, men rädslan att Egypten ska bli kända för sina massdödsdomar består, konstaterar Amnesty International inför att domstolsförhandlingarna skulle ägt rum i går, 12 augusti i Kairo.

Domarna avsade sig uppdraget efter att försvarets advokater protesterat. Kairos appelationsdomstol kommer att sätta ett nytt datum för rättegången. De flesta av de åtalade riskerar att dömas till döden. Rättegången följde protesterna som ägde rum 16 och 17 augusti 2013 i Kairo där minst 97 personer dog, de flesta av säkerhetsstyrkornas övervåld. Av de åtalade finns 12 minderåriga som i strid med egyptisk lag har hållits gripna tillsammans med vuxna.

- Rättegången är ingenting annat än ett spel för gallerierna. De senaste månaderna har egyptiska domstolar delat ut dödsstraff baserat på svaga bevis och efter bristfälliga rättegångar, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

Över 400 av de 494 åtalade ställs inför rätta för mord och mordförsök, brott som vanligtvis straffas med döden enligt egyptisk lag. De övriga åtalas bland annat för att ha förstört allmän egendom, protesterat utan tillstånd, attackerat säkerhetsstyrkorna och förhindrat nationalinstitutionens arbete.

Enligt rapporter i pressen har till och med den högste religiösa ledaren i Egypten vägrat stödja dödsdomarna mot det muslimska brödraskapet och sagt att det inte finns bevis nog för anklagelserna och tillade att åtalen enbart bygger på utredningar och vittnesmål från personer som ingår i säkerhetsstyrkorna.

Enligt rättegångshandlingarna finns ungefär 100 vittnen varav de flesta är poliser eller myndighetstjänstemän.

- Alla de åtalade har rätt till en rättvis rättegång. De måste få vara närvarande vid rättegången för att kunna höra och bestrida åklagarens anklagelser och framföra ett försvar, antingen personligen eller genom en advokat. De måste kunna kalla vittnen för sin sak och undersöka vittnesmål gentemot dem, säger said Said Boumedouha.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916