Nyhet -
Egypten: Katastrofalt läge för mänskliga rättigheter
Under det år som gått sedan militären tvingade bort president Mursi från makten har läget för de mänskliga rättigheterna allvarligt försämrats i Egypten. Minst 16 000 personer har fängslats, 80 har dött i fängsligt förvar, tortyr och misshandel är oerhört utbrett, tusentals har dömts till döden och rättssäkerheten kränks rutinmässigt.
Bland de omkring 16 000 fängslade finns anhängare till den tidigare presidenten, men också aktivister, journalister, bloggare och personer som uttryckt kritik mot läget i landet. Enligt det egyptiska centret för ekonomiska och sociala rättigheter har sammanlagt 40 000 personer åtalats eller fängslats mellan juli 2013 och mitten av maj 2014.
- Egyptens ökända säkerhetstjänst är tillbaka och agerar med full styrka. De använder samma tortyrmetoder som under den mörkaste Mubarak-eran, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Nordafrika-och Mellanösternavdelning.
- Trots upprepade löften om att respektera rättssäkerheten har flagranta övergrepp skett i en uppseendeväckande takt under det senaste året. Säkerhetsstyrkorna har i princip fått fria händer att begå allvarliga människorättskränkningar utan risk att ställas till svars.
På polisstationer och i hemliga förvar förekommer tortyr rutinmässigt, särskilt utsatta är medlemmar och anhängare till det Muslimska brödraskapet. Vittnesmål som Amnesty samlat är fruktansvärda. Det är samma tortyrmetoder som under Mubaraks tid vid makten: elchocker, våldtäkter och att hänga upp personer i ben och armar.
Sedan januari 2014 har minst 1 247 personer dömts till döden, 247 har fått dödsdomarna fastställda. För övriga väntar ett beslut från Stormuftin, som är högste juridiske rådgivare gällande islamisk lag.
Den 23 juni dömdes tre journalister från tv-bolaget al Jazeera, Peter Greste, australier, Mohamed Fahmy, kanadensisk-egyptier och Baher Mohamed, egyptier, till sju respektive tio års fängelse, för att ha "spritt falska nyheter" då de rapporterat om oroligheterna i samband med att president Mursi störtades. De dömdes också för att ha tillhört eller ha assisterat Muslimska brödraskapet som sedan december 2013 är stämplad som en terroristorganisation i Egypten.
Amnesty anser att anklagelserna mot de tre journalisterna är grundlösa och att de är samvetsfångar. I en kampanj riktar Amnesty en uppmaning till de egyptiska myndigheterna att männen omedelbart ska släppas