Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Kristna utses till syndabockar


En detaljerad rapport kring attackerna mot koptiska kristna i augusti avslöjar de egyptiska säkerhetsstyrkornas underlåtenhet att skydda minoritetsgruppen, säger Amnesty International. 

Den nya rapporten, How long are we going to live in this injustice?, som publiceras idag den 9 oktober, kartlägger händelserna under vågen av sekteristiskt våld som kom efter att ett protestläger med Mursi-anhängare stormades i Kairo den 14 augusti.

Rapporten visar hur säkerhetsstyrkorna inte ingripit för att förhindra hämndattacker från ilskna folkmassor mot kristna kyrkor, skolor och välgörenhetslokaler. Minst fyra personer har dödats i attackerna.

- Det är djupt oroväckande att den kristna befolkningen runt om i Egypten valts ut som måltavlor för hämndattacker efter händelserna i Kairo. Dessa attacker borde kunnat förutses, men säkerhetsstyrkorna har inte gjort något för att ingripa eller förhindra våldet, säger Hassiba Hadj Sahraoui, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Amnesty International uppmanar egyptiska myndigheter att inleda en opartisk och oberoende utredning kring attackerna och att omedelbart vidta åtgärder för att förhindra att de upprepas. 

- Att inte ställa de ansvariga för attackerna inför rätta sänder en signal om att kopter och andra religiösa minoriteter är lovligt byte. Myndigheterna måste göra det fullständigt klart att sekteristiska attacker inte tolereras, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Mer än 200 byggnader som ägdes av kristna utsattes för attacker och 43 kyrkor förstördes runt om i Egypten efter händelserna den 14 augusti.

Amnesty International besökte platser där attacker skett - i al-Minya, Fayoum och Kairo - och de återkommande vittnesmålen handlar om hur ilskna folkmassor beväpnade med skjutvapen, metallrör och knivar vandaliserade kyrkor och andra kristna byggnader. Historiska och religiösa reliker skändades och efter attackerna lämnades orden "Mursi är min president" och "De dödade våra bröder under bönen" skrivet i graffiti på väggarna.

Meddelandena lämnar föga tvivel kring attackernas sekteristiska natur och kopplar dem tydligt till tillslaget mot Mursi-anhängare i Kairo.

- Muslimska Brödraskapet lägger skulden på "banditer" och distanserar de egna anhängarna från attackerna. De måste fördöma sina anhängare och uppmana dem att upphöra med sekteristiskt våld och användandet av ett sekteristiskt språk, säger Hassiba Hadj Sahraoui. 

I al-Minya, där de flesta av attackerna inträffade, säger Zeinad Ismail, en journalist som bevittnade våldet, att förövarna var beväpnade med machetes och svärd.

Några av de boende i al-Minya attackerades i sina hem. En 60-årig kopt sköts ihjäl i byn Delga och släpades sedan längs gatorna bakom en traktor. Hans grav skändades två gånger efter att han senare begravdes
.
Egypten har en lång historia av våld och diskriminering mot koptiska kristna. En rad attacker utfördes under Hosni Mubarak, militärstyret och under Muhammed Mursi.

"Försoningsprocesser" - den metod som myndigheterna helst använder sig av för att lösa sekteristiska konflikter i Egypten - har såhär långt endast lyckats med att ytterligare befästa känslan av orättvisa mellan minoritetsgrupper och tillåtit förövare att gå fria. Lämpliga åtgärder för att skydda religiösa minoriteter och garantera deras rättigheter måste införas.

- De kristna i Egypten har alltför länge fått bära bördan av det sekteristiska våldet. Detta mönster av passivitet hos myndigheterna måste brytas, säger Hassiba Hadj Sahraoui. 
Läs mer: Kristna offer för sekteristiskt våld

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916