Gå direkt till innehåll
Egypten: Kvinnliga demonstranter dömda till fängelse

Nyhet -

Egypten: Kvinnliga demonstranter dömda till fängelse

Fängelsedomarna mot 21 kvinnliga demonstranter, varav sju är unga flickor, som deltagit i en fredlig demonstration i Alexandria till stöd för den avsatte presidenten Muhammed Mursi, visar de egyptiska myndigheternas beslutsamhet att straffa oliktänkande, säger Amnesty International.

- Dessa hårda fängelsedomar mot unga kvinnor och flickor kommer efter införandet av den stränga lagen mot demonstrationer och våldsamma ingripanden mot protester i Kairo. Det är ett tydligt bevis på att det inte finns några gränser för myndigheternas försök att krossa oppositionen, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning. 

- Dessa kvinnor och flickor borde aldrig ha gripits. De är samvetsfångar som omedelbart och villkorslöst måste friges. 

En domstol i Alexandria dömde igår, den 28 november, 14 kvinnor till elva år och en månad i fängelse. Samtidigt dömdes sju flickor till ungdomsfängelse fram tills att de fyller 21. 

Demonstranterna dömdes för att ha "hindrat trafiken", för "skadegörelse av entrén till en byggnad", "våld mot tjänstemän", "medlemskap i en förbjuden grupp kopplad till terrorverksamhet" och "störande av ordningen", efter att de deltagit i en fredlig demonstration till stöd för Muhammed Mursi.

Enligt kvinnornas advokater var de enda bevis som åklagaren visade upp två banderoller med orden "anti-kupp", några stenar och 25 skyltar med en bild föreställande en hand som håller upp fyra fingrar. Bilden används av Mursi-anhängare till minne av tillslaget mot ett protestläger i Kairo i augusti 2013, då hundratals demonstranter dödades. 

Ögonvittnen som intervjuades av Amnesty beskrev hur säkerhetsstyrkor attackerade och jagade demonstranter den 31 oktober i Alexandria, i samband med att omkring 350 demonstranter marscherade från Sidi Gaber till Stanley Bridge. Minst 22 kvinnor och en man greps.

Demonstranter ska enligt uppgift ha misshandlats i samband med att de greps. Även om det var lika många män som deltog i protesterna, var majoriteten av dem som greps kvinnor och flickor.

En 19-årig kvinna som lyckades undkomma berättade för Amnesty:

- Vi var på väg att lämna demonstrationen när soldater hoppade ut ur en ambulans och började skjuta i luften. Vi sprang in på sidogator men de följde efter. Medan jag sprang hörde jag skrik från andra kvinnor som greps, jag tittade bakom mig och såg hur minst fyra kvinnor misshandlades av säkerhetsstyrkorna. Jag fortsatte att springa men en civilklädd man stoppade mig och höll fast mig i min ryggsäck... sedan kom tre poliser och började slå mig över hela kroppen och i ansiktet. Jag föll ned på marken och de släpade mig mot huvudgatan, men de kunde inte fortsätta eftersom jag var nästintill medvetslös och min ena arm var bruten, så de lämnade mig på gatan... de jagade bara kvinnor.
 
- Istället för att fängsla fredliga aktivister borde myndigheterna inleda omedelbara och oberoende utredningar kring polisens våld mot demonstranter och se till att upprätthålla rätten till fredliga möten, säger Hassiba Hadj Sahraoui. 

Några av kvinnorna hölls efter gripandena fängslade i al-Abadeyafängelset. De klagade över bristande hygien i cellerna och att de tvingades sova på golvet.

Ramadan Abdelhamid, vars fru och 15-åriga dotter för närvarande sitter fängslade, säger:

- Jag sade till dem att min dotter är för ung och att min fru lider av en hjärtsjukdom. Jag visade dem läkarintyg, men polisens svar var "alla är sjuka här". Jag bad dem att ge min fru tillgång till läkarvård men de vägrade. Min dotter klagar över hur de behandlas i fängelset. Toaletten ligger utanför cellen och låses av vakterna mellan klockan åtta på kvällen och klockan tio dagen därpå, vilket gör att kvinnorna under 14 timmar per dygn inte har tillgång till toalett.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916