Gå direkt till innehåll
Egypten: Mahmoud Hussein fri efter två år

Nyhet -

Egypten: Mahmoud Hussein fri efter två år

Mahmoud Hussein har spenderat två år i fängelse endast på grund av att han hade på sig en t-shirt som uppmanade till ett land utan tortyr och en halsduk med logotypen från revolutionen den 25 januari. Sedan morgonen den 25:e mars är han äntligen fri!

Den 25 januari 2014 deltog den då 18-årige studenten i en protest, precis som tusentals andra runt om i Egypten. Det var tre år efter revolutionen ägt rum som omkullkastade president Mubarak. Protesten var i Kairos centrum och var mot både det Muslimska bröderskapet och militärstyret i landet. Den hade pågått i mindre än fem minuter när polisen upplöste protesten med tårgas och tusen personer arresterades landet över.

Mahmoud Hussein åkte hem från protesten i en buss som stoppades i en poliskontroll. När en polis såg hans t-shirt och halsduk arresterades han. I samband med arresteringen blev han slagen av fem poliser som släpade honom i hans fötter till en närliggande polisstation. På stationen fortsatte misshandeln med knytnävar och batonger.

Under kommande förhör blev han slagen och fick elchocker på rygg, händer och testiklar i cirka fyra timmar tills han gick med på att “erkänna” brott han inte hade begått.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll