Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Egypten: Massgripanden av unga aktivister

De egyptiska myndigheterna skyr inga medel för att krossa de unga aktivister som modigt försöker opponera sig mot det egyptiska styret, säger Amnesty International i en ny rapport, Generation Jail: Egypt's youth go from protest to prison.

Rapporten redogör för 14 enskilda fall som exempel på de tusentals ungdomar som godtyckligt gripits i samband med protester och fängslats i Egypten under de senaste två åren.

- Två år efter att president Mursi störtats har massprotesterna ersatts med massarresteringar. De egyptiska myndigheterna krossar en hel generations förhoppningarna om en ljusare framtid. Efter protesterna som inleddes våren 2011 hyllades Egyptens ungdomsrörelse som en ledstjärna av såväl militären som omvärlden. Deras idealism och krav på "bröd, frihet och social rättvisa" var en drivande faktor för förändring. Idag sitter många av dessa ungdomar bakom galler, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Amnesty fördömer kraftigt gårdagens mord på den egyptiske riksåklagaren Hisham Barakat, som dödades av en bilbomb i Kairo, men uppmanar myndigheterna att inte svara på attacken med ytterligare förtryck riktat mot fredliga demonstranter och aktivister.

Drygt ett år efter att president Abdel Fattah al-Sisi tog makten syns inga tecken på att förtrycket ska minska. Minst 41 000 personer har gripits, åtalats för brott och dömts i bristfälliga rättegångar.

- De fängslade är alltifrån hyllade ungdomsledare och människorättsförsvarare till studenter som gripits för att burit t-shirts med slogans mot tortyr.

Protestlagen som antogs i november 2013 ger myndigheterna rätt att gripa och åtala fredliga demonstranter på oerhört lösa grunder. Deltar fler än tio personer i protesten är den olaglig om inte myndigheterna gett sitt tillstånd. Lagen ger även säkerhetsstyrkorna omfattande befogenheter att använda våld, även dödligt våld mot demonstranter.

- Protestlagen har blivit en snabbfil in i fängelse för fredliga demonstranter som behandlas som kriminella. Amnesty kräver att lagen omedelbart skrotas, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Tillslagen som började med att president Mursi och många av hans anhängare greps i juli 2013 har nu spritt sig över hela det politiska spektrat i Egypten.

Bland de ungdomar som fängslats finns Ahmed Maher och Mohamed Adel från ungdomsrörelsen "6 april", andra är den välkände bloggaren Ahmed Douma och ytterligare en bloggare Alaa Abd El Fattah, som satt fängslad redan under Hosni Mubaraks styre.

En ny arresteringsvåg genomfördes helt nyligen då minst 160 personer greps. Myndigheterna försvarar sina hårda metoder med att de värnar om säkerheten i landet. Men även om enstaka demonstranter har använt våld, har säkerhetsstyrkornas våld saknat all proportion.

Många av dem som dömts har åtalats för påhittade brott eller dömts i massrättegångar med oerhört bristfälliga bevis. Andra har suttit häktade i långa perioder utan att ens blivit åtalade.

Trots alla dessa övergrepp är tystnaden från omvärlden talande. Ledare från inflytelserika EU-länder som Frankrike, Italien och Tyskland har alla haft möten med president Abdel Fattah al-Sisi och inget tyder på att det allvarliga människorättsläget i landet har funnits med på dagordningen.

Dagen efter att president Morsi dömdes till döden bjöd Storbritannien in al-Sisi till samtal. I mars meddelade USA att frysningen av vapenleveranser till Egypten hävts och att de egyptiska säkerhetsstyrkorna och militären skulle få fortsatt stöd från USA.

- Det är verkligen hyckleri när Egyptens partners tävlar om lukrativa affärer med bland annat polisutrustning som används för att kränka mänskliga rättigheter. Världens ledare bryter mot sina löften om stöd till de unga människor som deltog i protestvågen som ledde till president Mubaraks fall i februari 2011, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll