Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Egypten: Omfattande övergrepp mot fångar på polisstationen i Mattareya i Kairo

På en polisstation i distriktet Mattareya i Kairo avled i förra veckan minst tre fängslade personer. Dödsfallen har riktat strålkastarljuset mot den tortyr och de usla förhållanden som råder på stationen, säger Amnesty International.

Två av dödsfallen skedde under samma dag och enligt den rättsmedicinska myndigheten i Kairo bar den ena kroppen spår av tortyr eller annan misshandel. Sedan april 2014 har minst nio personer avlidit i Mattareya, enligt information som Amnesty har samlat in. Hittills har dock enbart halvhjärtade utredningar gjorts och ingen har utkrävts på ansvar för dödsfallen.

- Åratal av uteblivet ansvarsutkrävande har verkat som uppmuntran för den egyptiska säkerhetstjänsten, som fått grönt ljus att utan risk för efterräkningar fortsätta att tortera och misshandla fångar, säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanösternavdelning.

Enligt en undersökning som lokala aktivister och organisationen Egyptian Commission for Rights and Freedoms har gjort, har minst 121 människor dött i olika fängelser i Egypten sedan januari 2014. Fångar har dött på grund av att de nekats sjukvård, av naturliga orsaker, eller som en följd av tortyr. Många av fångarna satt fängslade av politiska skäl.

Chefen för den rättsmedicinska myndigheten menar att antalet dödsfall på polisstationer har ökat på grund av överfulla fängelser - många individer som dömts till mindre än ett års fängelse avtjänar sina straff på polisstationer istället för på fängelser. Polisstationerna är emellertid inte lämpade att hålla ett stort antal individer fängslade, och många förhållandena är usla.

I november 2014 presenterade FN:s råd för mänskliga rättigheter sin universella periodiska granskning av Egypten och uppmanade då landet att skydda fängslade personer från tortyr och annan misshandel. Egypten förnekade att tortyr förekommer i fängelser och hävdade att förövare av tortyr hade ställts inför rätta. I mars kommer Egypten återigen att ställas till svars inför FN:s människorättsråd. Egypten har skrivit under såväl FN:s tortyrkonvention som konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.

- Genom de egyptiska myndigheternas underlåtenhet att ta itu med de utbredda övergreppen gör de narr av det absoluta förbudet mot tortyr och annan misshandel, säger Hassiba Hadj Sahraoui.

Läs pressmeddelandet i sin helhet på engelska här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916