Gå direkt till innehåll
Mahienour el-Massry ©Mohamed Hosny/Amnesty International
Mahienour el-Massry ©Mohamed Hosny/Amnesty International

Nyhet -

Egypten - Samvetsfånge fri

Mahienour el-Massry, välkänd människorättsadvokat och kvinnorättsförsvarare, frigavs den 16 januari efter att ha suttit fängslad sedan november 2017 i Alexandria, Egypten. Hon dömdes den 30 december till två års fängelse för att bland annat “deltagit i en olovlig protest”. Men bara två veckor senare friades hon av samma domstol från alla anklagelser. Amnesty ser fram emot att Moataseem Medhat, även hon friad i samma fall, släpps snarast.

Bakgrunden till fängslandet är att Mahienour el-Massry och Moataseem Medhat tillsammans med tre andra aktivister, Asmaa Naeem, Walee el-Amry och Ziad Abu el-Fadl, deltog i en fredlig protest den 14 juni 2016 i Alexandria mot den egyptiska regeringens beslut att överlämna kontrollen över två öar, Tiran och Sanafir, till Saudiarabien. En domstol beslöt den 18 november 2017 att Mahienour och Moataseem skulle hållas i förvar till tills domen meddelades den 30 december.

Det är inte första gången som Mahienour el-Massry fängslats. I februari 2015 dömdes hon till två års fängelse efter att ha deltagit i en protest utanför en polisstation i Alexandria. Straffet reducerades senare till ett år och tre månader.

Vid båda tillfällena som Mahienour el-Massry fängslats har Amnesty utfärdat aktioner för henne.

Läs mer här: 
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/01/egypt-release-of-activist-mahienour-elmassry-a-rare-moment-of-justice/

https://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/aktuella-blixtaktioner/further-information-on-ua-10715-egypt-mahienour-el-massry-held-in-worse-conditions/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll