Gå direkt till innehåll
Egypten: Straffrihet göder sexuellt pöbelvåld.

Nyhet -

Egypten: Straffrihet göder sexuellt pöbelvåld.

Att förövarna kommer undan med de senaste månadernas sexuella trakasserier och övergrepp i närheten av Tahrirtorget, ger bränsle åt fler våldsamma attacker mot kvinnor. Fortsatt straffrihet kommer bara att leda till att fler brott begås, säger Amnesty International idag i en ny rapport.

Enligt berättelser från kvinnor som utsatts för övergrepp och aktivister följer de pöbelstyrda sexuella attackerna ett tydligt mönster; Antingen ger en grupp män sig på ensamma kvinnor eller separerar dem från deras vänner. Gruppen av män växer snabbt i antal. Männen, som ibland är beväpnade, sliter av dem kläderna, begår övergrepp och misshandlar dem.

- Dessa fasansfulla attacker och våldtäkter på kvinnor i närheten av Tahrirtorget visar att det är avgörande att president Mursi vidtar drastiska åtgärder för att få slut den kultur av straffrihet och könsdiskriminering som råder. Det är dags för alla politiska ledare att säga sin mening klart och tydligt, säger Hassiba Hadj Sahrauoi, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

- Oberoende och noggranna utredningar är centrala för att avgöra om dessa attacker är samordnade av staten eller organiserade av icke-statliga aktörer och för att se till att förövarna ställs inför rätta.  

- De metoder som använts vid pöbelattacker i samband med protester på senare tid liknar de sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnliga demonstranter som skedde i samband med protesterna mot den avsatte presidenten Husni Mubarak. Kvinnor har spelat en viktig roll i protesterna och har offrat mycket i kampen för frihet och social rättvisa. De egyptiska myndigheterna måste hylla deras aktivism och ta itu med det systematiska våldet mot kvinnor på alla nivåer i samhället.

“Operation mot sexuella trakasserier/övergrepp” (OpAntiSH/A), som drivs av flera egyptiska människorättsorganisationer och individer, har fått rapporter om 19 våldsamma attacker mot kvinnor den 25 januari i närheten av Tahrirtorget. Gruppen “Jag såg trakasserier” ingrep i ytterligare fem fall.  

Amnesty International har samlat vittnesmål från kvinnor som nyligen drabbats av pöbelvåld i Tahrirtorgets omnejd. Attackerna sker ofta med vapen och varar från fem minuter till över en timme. De kvinnliga och manliga aktivister som har gripit in för att avbryta attackerna har också rapporterat fysiska och sexuella övergrepp.

Doktor Madga Adly vid Nadeemcentret för rehabilitering av våldsoffer bekräftar att knivar har använts vid minst två av attackerna och bland annat skadat offrens underliv.  

Kvinnorättsaktivister och vissa av offren tror att attackernas syfte var att utesluta kvinnor från offentliga platser, tysta ner dem och släcka oppositionens gnista.

Doktor Rawya Abdel Rahman, en 67-årig kvinnorättsaktivist och mormor, berättade för Amnesty vad som hände henne under en kvinnomarsch under protesterna den 25 januari: "Tiotals händer tog på mig, tafsade på mina lår... Jag började skrika... Då drog fem eller sex män iväg med mig, samtidigt som någon försökte slita av mig kläderna. "

Attackerna till trots är offren inte avskräckta utan fortsätter kampen för rättvisa och deltar i aktiviteter som formar Egyptens framtid.

- Jag kommer inte att vara tyst. Alla kvinnor i Egypten måste vakna... Annars kommer den här typen av våld att fortgå, säger Dalia Abdelwahab, offer för ett våldsamt sexuellt övergrepp, till Amnesty International.  

På grund av polisens attityder kring trakasserier och sexuella övergrepp mot kvinnor förblir många fall oanmälda. De som faktiskt anmäler brotten och försöker väcka åtal möter en mur av likgiltighet. Ibland blir de till och med kritiserade i sin kamp för rättvisa, säger Hadj Sahraoui.

Den egyptiska konstitutionen, som antogs efter en folkomröstning i december 2012, tog överhuvudtaget inte upp kvinnors rättigheter. Könsdiskriminering är inte uttryckligen förbjudet vilket därmed ytterligare befäster diskriminerande seder och bruk.  

Statens nationella kvinnoråd har fördömt våldet och uppmanat till utredningar. Nu är det dags för president Mursi som statsöverhuvud att göra detsamma och visa politisk vilja för att bekämpa våldet.

År 2005 ska grupper av lejda män fått i uppdrag av regeringen att attackera kvinnliga journalister som uppmanade till bojkott av folkomröstningen om konstitutionella reformer. Ännu har ingen av de ansvariga ställts inför rätta.

I mars 2011 blev 17 kvinnor utsatta för ”oskuldstest” av militären. I mars 2012 avskrev en militärdomstol det enda av fallen som anmälts.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916