Gå direkt till innehåll
Egypten: Syriska flyktingar frihetsberövas och deporteras

Nyhet -

Egypten: Syriska flyktingar frihetsberövas och deporteras

De egyptiska myndigheternas behandling av flyktingar från Syrien är bedrövlig. Flyktingar sätt i fängelse, familjer splittras och många deporteras tillbaka till Syrien, säger Amnesty i en ny rapport "We cannot live here anymore". 

Efter de senaste veckornas tragiska händelser då många hundra människor omkommit då de försökt ta sig till Europa över Medelhavet visar vilka tragiska konsekvenser Egyptens hårda tag mot flyktingar kan få. Alltfler flyktingar från den blodiga konflikten i Syrien riskerar sina liv för att ta sig till Europa,många har betalat flyktingsmugglare upp till 3 500 US dollar.

- I stället för att bistå flyktingarna från Syrien, grips de och deporteras av de egyptiska myndigheterna. helt i strid mot internationella fördrag om mänskliga rättigheter. Det handlar om människor som förlorat sina hem och sitt levebröd. Att inte ge dessa människor skydd fläckar ner Egyptens anseende i regionen, säger Sherif Elsayed Ali, chef för Amnesty Internationals avdelning för flyktingar och migranter.

Hundratals flyktingar från Syrien, bland dem många barn varav flera separerats från sina föräldrar, hålls frihetsberövade under bedrövliga förhållanden eller också deporteras de. Många flyktingar berättade för Amnesty att de kände sig tvingade att lämna Egypten på grund av de svåra förhållandena och den fientlighet de upplevde i landet.

Enligt uppgift från FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, har de egyptiska myndigheterna gripit 946 personer då de försökte ta sig i båt över Medelhavet, av dem sitter 724 kvar i polisens förvar. Flera av dem kvarhålls trots att den allmänne åklagarna har beordrat att de ska släppas.

Många palestinier som flytt från Syrien har deporterats tillbaka till Damaskus där flera av dem har gripits av den syriska underrättelsetjänsten.    

Agera! Skriv under Amnestys krav till de egyptiska myndigheterna och till EU:s medlemsstater.
--

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916