Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Egypten: Ytterligare dödsoffer måste förhindras

Säkerhetsstyrkorna måste vidta omedelbara åtgärder för stoppa ytterligare dödsoffer och skador, säger Amnesty. Organisationen har ett utredningsteam på plats i Kairo för att undersöka övergrepp som kan ha begåtts när militären stormade de protestläger som anhängare till den avsatte presidenten, Mursi, upprättat.

- Myndigheternas löften om att enbart tillgripa dödligt våld som en sista utväg mot demonstranterna verkar ha brutits. Liksom vid så många tidigare tillfällen har de egyptiska säkerhetsstyrkorna tillgripit övervåld mot demonstranter med katastrofala följder. Säkerhetsstyrkorna har en skyldighet att, som högsta prioritet, förhindra ytterligare förluster av liv, säger Philip Luther, chef för Amnestys Internationals Nordafrika-och Mellanösternavdelning.

Uppgifter om hur många dödsoffer som krävts är mycket svåra att bekräfta och tillgången till det största sjukhuset i området när protestlägret i Rabaa al-Adawiya är mycket begränsad. Amnesty kräver att skadade demonstranter inte hindras från att uppsöka sjukvård och att de som vill lämna protestlägren tillåts göra det.

Sedan Mursi avsattes i juni har minst 200 dödsoffer bekräftats i sammandrabbningar eller annat politiskt våld som följt på massdemonstrationer för och emot presidenten.  

Amnesty driver en kampanj med krav på att de som begått övergrepp ska ställas inför rätta.

Läs mer:

Ingen rättvisa - Agera nu


Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916