Gå direkt till innehåll
​El Salvador: benådning av kvinna är en seger för mänskliga rättigheter

Nyhet -

​El Salvador: benådning av kvinna är en seger för mänskliga rättigheter

På onsdagskvällen benådade El Salvadors parlament en kvinna som dömts till ett 30-årigt fängelsestraff efter att ha fått missfall, säger Amnesty International.

"Guadalupe" var bara 18 år gammal när hon fängslades år 2007. Salvadoranska myndigheter misstänkte att hon hade genomgått en abort och hon dömdes till 30 års fängelse.

Abort är totalförbjudet i El Salvador, även i de fall då en graviditet är utgör ett livshotande hot mot kvinnans liv. Detsamma gäller för de flickor och kvinnor som blivit gravida efter incest eller våldtäkt. Vissa kvinnor som får missfall, särskilt de som kommer från fattiga samhällen, misstänks ha försökt göra olaglig abort.

"Guadalupe" är en av 17 kvinnor som dömts och fängslats efter att de fått komplikationer under graviditeten. Alla kvinnor kommer från fattiga förhållanden och har, efter bristfälliga rättegångar, dömts till fängelse i upp till 40 år.

I april 2014 ansökte de om benådning. Kvinnornas nådeansökningar genomgick nyligen en komplicerad process, under vilken de bland annat prövades av El Salvadors Högsta domstol och därefter genomgick en omröstning i parlamentet. I går kväll röstade en majoritet av parlamentsledamöterna för "Guadalupes" benådning.

- Det är en skandal att det salvadoranska rättssystemet har utsatt de här kvinnorna för sådan vånda och plåga. Den bevisning som lagts fram mot kvinnorna är i hög grad falsk och regeringens reaktiva och föråldrade inställning till aborter misstänkliggör landets kvinnor. Det här måste förändras, säger Erika Guevaras, Amnesty Internationals Amerikachef.

Parlamentets beslut kommer att förändra "Guadelupes" liv och öppnar för att fler kvinnor kan komma att friges.

Amnesty kräver att abort avkriminaliseras samt att kvinnor och flickor ska ha tillgång till säker och laglig abort om graviditeten utgör fara för deras liv, fysiska och mentala hälsa, eller är ett resultat av incest eller våldtäkt. Abort ska även tillåtas när fostret är så skadat att det inte kommer att överleva.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll