Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Elfenbenskusten: Aktivister gömmer sig efter homofobiska attacker

Myndigheterna i Elfenbenskusten måste omedelbart utreda den anmärkningsvärda vågen av homofobiska attacker i staden Abidjan, som har tvingat många anställda på en hiv-organisation att gömma sig, säger Amnesty International.

- Det enda sättet att stoppa denna häxjakt i Elfenbenskusten är att myndigheterna utreder attackerna och ställer de ansvariga inför rätta. Att underlåta att göra detta kommer bara att leda till mer våld, säger Gaëtan Mootoo, Amnestys västafrikautredare.

Den 25 januari plundrades ett kontor tillhörande hbtq-organisationen Alternativa Elfenbenskusten som arbetar med hbtq-personer som lever med hiv. En mobb bestående av ungefär 200 personer stal deras datorer och misshandlade en säkerhetsvakt så illa att han var tvungen att uppsöka vård.

När medlemmar i organisationen kontaktade polisen anklagades de för att vara homosexuella och hallickar, de blev tillsagda att polisen hade viktigare saker för sig.

I förra veckan kastade en arg folkmassa stenar och skräp på Alternativa Elfenbenskustens kontor i Abidjan och sprejade “Non aux pédés” (Nej till bögar) på byggnadens väggar.

Den 20 januari angreps ordförandens hem. Enligt vittnesmål fanns en anställd i säkerhetsstyrkan bland våldsmännen.

Flera av de anställda gömmer sig nu i rädsla för nya attacker.

Alternativa Elfenbenskusten är officiellt registrerade och arbetar nära hälsoministeriet.

Ämnen

Kategorier