Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Eritrea: Tio år i fängelse utan rättegång

Den 18 september har det gått tio år sedan en våg av fängslanden svepte över Eritrea. Bland dem som först greps fanns elva politiker. De var alla högt uppsatta medlemmar i regeringspartiet, Folkfronten för demokrati och rättvisa, PFDJ.

Tillsammans med fyra parlamentariker hade de bildat gruppen G15 som i ett öppet brev till regeringen och president Afewerki uppmanat till "demokratisk dialog" i landet.


Tre av parlamentarikerna lyckades fly landet och en fjärde drog tillbaka sitt stöd till gruppen. Efter att de elva politikerna gripits förklarade regeringen att de hade begått brott "mot nationens säkerhet". Alla elva hade haft höga militära eller politiska positioner under de 30-åriga självständighetskriget mot Etiopien. 

- Tioårsdagen är en skakande påminnelse om president Afewerkis totala förakt för den grundläggande rätten till yttrandefrihet. Under mer än ett årtionde har han på det mest brutala sätt stoppat all berättigad kritik mot regeringen, säger Michelle Kagari, biträdande chef för Amnesty Internationals Afrikaavdelning.

I tio år har de eritreanska myndigheterna vägrat berätta för de anhöriga var fångarna hålls och hur deras hälsotillstånd är. Denna totala isolering ökar risken för att de torteras eller behandlas illa och att de inte får den medicinska vård de behöver. 

Fängelseförhållanden i Eritrea är ökända. Fångarna utsätts för extrema ökentemperaturer, de hålls ofta i underjordiska celler eller i metallcontainrar. Deras fysiska och mentala tillstånd är ofta mycket dåligt. På senare år har det kommit uppgifter om att nio av de elva politikerna kan ha dött i fångenskap. Myndigheterna har dock vägrat svara på dessa uppgifter. 

När de greps för tio år sedan ansåg Amnesty att de var samvetsfångar och att enda skälet till att de fängslats var att de med fredliga medel kritiserat regeringen. Amnestys krav har hela tiden varit att de omedelbart och villkorslöst ska släppas fria. 

Vädjanden från deras familjer och från människorättsaktivister om att de antingen ska få en rättegång eller släppas fria, och kritiken mot att de hålls isolerade i hemliga fängelser har upprepade gånger avvisats av de eritreanska myndigheterna.

Efter att de elva politikerna gripits följde en våg av nya fängslanden. Bland dem som greps fanns den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak tillsammans med flera andra journalister, många regeringskritiker och personer som uttalat sitt stöd för G15-gruppen. Liksom Dawit Isaak är merparten av dem som greps för tio år sedan fortfarande fängslade utan vare sig åtal eller rättegång och helt utan kontakt med omvärlden.

Den eritreanska regimen fortsätter med sin tortyr och med att fängsla personer på godtyckliga grunder. Allt för att kväsa alla former av opposition. Oberoende medier är förbjudna liksom frivilligorganisationer. Det enda tillåtna partiet är president Afewerkis, PFDJ, som har total kontroll över samhället och några fria val finns inte i sikte.  

- Tusentals politiska fångar tynar bort under vidriga förhållanden i eritreanska fängelser, många av dem sitter i hemliga fängelser. Vi uppmanar Eritreas regering att utfärda en amnesti för alla politiska fångar och att respektera deras rätt till yttrandefrihet, säger Michelle Kagari.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll