Gå direkt till innehåll
Etiopien: Eskinder Nega friges

Nyhet -

Etiopien: Eskinder Nega friges

Uppdatering 14/2:
Idag kunde journalisten Eskinder Nega lämna fängelset som en fri man efter att ha suttit nästa sju år dömd för påhittade terroristbrott. Amnesty International hoppas nu att frigivningen av Nega, tillsammans med hundratals andra fångar ska bana väg förtolerans och respekt för mänskliga rättigheter från den etiopiska regeringens sida. Bland de övriga fångar som nu frigivits fanns samvetsfångarna Andualem Arage och Bekele Gerba.

Uppdatering 12/2:
Den 9 februari ombads Eskinder Nega att underteckna en falsk bekännelse om att han var medlem i Ginbot 7, en organisation den etiopiska regeringen har klassificerat som en terroristgrupp. Han vägrade att underteckna bekännelsen och fördes tillbaka till sin cell. Flera andra fångar som också skulle friges, vägrade även de att underteckna falska bekännelser som villkor för frigivning.

Amnesty välkomnar nyheten att journalisten Eskinder Nega uppges vara bland de 746 fångar som, efter en amnesti, kommer att friges.. Bland dem finns också oppositionspolitikern Andualem Aragie, dömd till livstid för påhittade terroristanklagelser.

Trots denna goda nyhet är det viktigt att omvärlden inte glömmer bort alla de tusentals som inte omfattas av amnestin och som fortfarande hålls fängslade på grund av påhittade och politiskt motiverade terroristanklagelser bland dem Bekele Gerba, Addisu Bulala och Woubshet Taye. Alla samvetsfångar måste omedelbart friges och kompenseras för de orättvisor de utsatts för.

Eskinder Nega var redaktör för tidningen Satanaw när han greps den 14 september 2011. Han hade hållit tal och skrivit artiklar som kritiserade den etiopiska regeringen och krävde respekt för yttrandefriheten. Han åtalades för terroristbrott och den 27 juni 2012 befanns han skyldig till anklagelser om "förberedelse eller anstiftan till terroristhandlingar", "deltagande i terroristorganisation", och "högförräderi". Han dömdes till 18 års fängelse den 13 juli 2012. .

Amnesty har sedan Eskinder Nega greps arbetat för hans frigivning genom flera kampanjer och i Sverige har tre lokala Amnestygrupper arbetat med fallet. 

Läs mer här: 

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/02/ethiopia-freedom-for-journalist-eskinder-nega-must-lead-to-freedom-for-all-prisoners-of-conscience/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2015/12/op-ed-the-world-must-not-forget-the-jailed-journalists-of-ethiopia/

https://www.amnesty.se/nyheter/nyheter/sverige-skriv-for-frihet-1846/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll