Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Etiopien: Förtrycket mot journalister fortsätter

I förra veckan greps chefredaktören för en av Etiopiens sista oberoende tidningar. Detta var det första gripandet sedan beskedet om premiärminister Meles Zenawi död, och det är en oroande signal om att förtrycket mot oppositionella kommer att fortsätta.

Temesgen Desalegn, redakatör för tidningen Feteh, riskerar åtal på en lång rad punkter som grundar sig på artiklar han skrivit, där han kritiserar regeringen och uppmanar unga etiopier att fredligt protestera mot regeringens förtryck.

- Allt är som vanligt i Etiopien, Temesgen Desalegn anklagas för för att han använt sin rätt till yttrandefrihet när han uppmanat till fredliga protester som ett sätt att framföra kritik mot regeringen. Meles ledarskap karakteriserades av hårda tillslag mot all slags kritik och oberoende medier stängdes ned. Det som nu hänt visar att inget har förändrats, säger Claire Beston, Amnesty Internationals Etiopienexpert.

Bland åtalspunkterna som väckts mot Temesgen Desalegn finns: "provokation och anstiftan för att sporra ungdomen att störta den konstitutionella ordningen", "anstiftan genom falska rykten och "attack mot staten genom förtal av regeringen". Åtalet bygger på artiklar som publicerats i tidningen mellan juli 2011 och mars 2012. I artiklarna beskrivs bland annat ungdomars roll när det gäller att förändra samhället både i Etiopien och runt om i världen, och att lärdomar bör tas av hur det gick till när Hosni Mubarak störtades i Egypten.

Desalegn fick höra talas om åtalet via radion och i början av augusti kallades han till polisen. Den 23 augusti infann han sig i domstolen. Domaren gick inte med på att hans begäran att släppas mot borgen utan han skickades till Kalitifängelset, där de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye hålls fängslade.

Tidningen Feteh har haft problem med myndigheterna under lång tid och åtal har väckts vid flera tillfällen, vilket har lett till frihetsberövande, polisförhör, kostnader för borgen och böter. I juni 2011 greps en av tidningens journalister, Reyot Alemu, efter att ha skrivit artiklar som kritiserade regeringen. I januari i år föll domen, 14 års fängelse för "terrorism", efter överklagande sänktes straffet till fem år.

I slutet av april i år dömdes Temesgen till böter för domstolstrots på grund av "partisk rapportering" av rättegången mot journalisten Eskinder Nega och flera oppositionella. Tidningen Feteh hade återgivit vittnesmål från de åtalade i rättegången. 

- Det senaste åtalet mot Temesgen Desalegn och innehållet i de artiklar som används som bevis, avslöjar inte bara den fortsatta intoleransen mot oliktänkande, utan också regeringens rädsla för fredliga protester. Det står helt klart att myndigheterna är oroliga för risken att upproren i Nordafrika och Mellanöstern ska sprida sig.

- Regeringen i Etiopien borde se övergången från Meles regeringstid som en möjlighet att bryta med det förflutna  och upphöra med att gripa varje person som kritiserar regeringen.Temesgen Desalegn måste omedelbart och villkorslöst släppas fri och åtalet mot honom ogiltigförklaras. Den nya regeringen bör inleda en nya era som respekterar yttrandefriheten, menar Amnesty.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll