Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Etiopien: "Mörk dag för yttrandefriheten"

Flera etiopiska regeringsmotståndare har fällts efter falska terrorist- och förräderianklagelser och Amnesty International kallar det en mörk dag för yttrandefriheten.

Den kända journalisten Eskinder Nega och två ledande medlemmar av den politiska oppositionen, Andualem Arage och Nathnael Mekonnen, dömdes tillsammans med fem andra män för högförräderi och uppmuntran till terrorism.

Ytterligare 16 män förklarades skyldiga i sin frånvaro, varav flera var journalister och en människorättsaktivist. I januari i år dömdes fem oliktänkande efter liknande anklagelser.

- Det här är en mörk dag för rättvisan i Etiopien, där yttrandefriheten ständigt attackeras av regeringen som vill tysta alla oliktänkande röster, säger Claire Beston på Amnesty.

- Vi anser att Eskinder, Andualem och Nathnael är samvetsfångar, som har dömts bara på grund av sina lagligt berättigade aktiviteter, som fredliga protester mot regeringen. De måste släppas omedelbart och villkorslöst, fortsätter hon.

Rättegången omgärdades av flera oriktigheter. De åtalade ska inte ha fått använda sig av sin rättighet att förklara sig oskyldiga och en av dem säger sig ha blivit utsatt för tortyr.

- Vi anser att de åtalade inte fick en rättvis rättegång. Utslaget verkar ha varit bestämt på förhand, säger Claire Beston.

- Bevisen mot Eskinder, Andualem och Nathnael visade inte några brottsliga aktiviteter, utan bara fredliga och lagliga aktiviteter.

Bevisen mot Eskinder handlade mycket om hans diskussion kring upproren i Nordafrika och Mellanöstern och om något liknande kunde ske i Etiopien. Bevisen gällde också tal vid offentliga möten.

- Regeringen skiljer inte på fredliga uppmaningar om reformer och terroristaktiviteter. Både i den här rättegången och den i januari har yttrandefriheten kriminaliserats. Regeringen förbjuder lagliga aktiviteter för journalister och oppositionsmedlemmar, säger Beston.

Yttrandefriheten attackeras även utanför rättssalen. I november tvingades en av de sista oberoende tidskrifterna att stänga ner och redaktören flydde landet efter att ha hotats. Regeringen har tvingat tryckerier att censurera tidningar som kan innehålla något illegalt eller problematiskt.

- Det här steget mot självcensur är ytterligare ett obehagligt exempel på den etiopiska regeringens försök att utplåna alla oberoende röster. Myndigheterna försäkrar sig om att Etiopiens folk inte har någon möjlighet att uttrycka en oliktänkande åsikt.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien den 1 juli förra året. I december dömdes de till elva års fängelse för understödjande av terroristorganisation. Amnesty betraktar dem som samvetsfångar, som har dömts enbart på grund av sitt legitima arbeta som journalister och kräver att de släpps omedelbart och villkorslöst.

Läs mer:

Persson och Schibbye måste friges omedelbart

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll