Gå direkt till innehåll
EU: Ny flyktingkatastrof i Medelhavet

Nyhet -

EU: Ny flyktingkatastrof i Medelhavet

Uppemot 300 migranter befaras ha drunknat utanför den italienska ön Lampedusa.

- Den nya tragedin besannar våra värsta farhågor om vad som skulle hända efter att den italienska räddningsoperationen "Mare Nostrum" upphört utan att EU upprättat någon verklig ersättning, säger John Dalhuisen, chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning.


- Den humanitära krisen som utlöste behovet av Mare Nostrum har inte försvunnit. Människor fortsätter att fly från krig och förföljelse och EU:s medlemsländer kan inte stoppa huvudet i sanden när tusentals drunknar till havs.

Enligt UNHCR, FN:s flyktingorgan, har antalet migranter som försöker ta sig över Medelhavet ökat med 60 procent i januari 2015, jämfört med året innan då Mare Nostrum var på plats. Det visar hur fel alla de hade, som hävdade att själva räddningsoperationen uppmuntrade människor att ta den farliga vägen över Medelhavet.

Triton, som är den operation EU har satt in som ersättare för Mare Nostrum, är inte inriktad på att vara en räddningsoperation i första hand. Dessutom har den betydligt mindre resurser och opererar inte rutinmässigt på internationellt vatten.

- Det är en enkel ekvation - när antalet personer som söker sig till Europa via denna farliga väg ökar, samtidigt som resurserna för räddningsoperationer minskar, kommer fler människor att dö, säger John Dalhuisen.

Måndagen den 9 februari dog 29 migranter, de flesta frös ihjäl. Italienska kustbevakningen påträffade dem i en uppblåsbar gummibåt med 106 personer, varav flera barn. Räddningsoperationen var extremt svår på grund av hårda väderförhållanden. Vågorna var uppemot åtta meter höga och temperaturen bara ett par grader över noll.

Enligt uppgifter i italienska medier, berättade nio överlevande för kustbevakningen att det funnits mer än 200 personer ombord på två andra gummibåtar. En tredje båt med 100 personer ombord är fortfarande försvunnen och inga överlevande har hittats. De döda som påträffats tros vara mellan 18-25 år gamla.

Det är möjligt att den italienska kustbevakningen gjorde vad de kunde med de resurser de hade. Vad som är helt klart är att resurserna inte är tillräckliga . Om inte EU:s medlemsländer på allvar ökar resurserna för räddningsoperationer i Medelhavet, kommer tragedier som denna att öka mångdubbelt, säger John Dalhuisen.

Se Amnestys kampanj S.O.S. Europa 

Ämnen

Kategorier