Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Ovärdigt EU!


Det är djupt alarmerande att EU:s ledare inte tog möjligheten att besluta om konkreta åtgärder för att rädda livet på flyktingar och migranter vid Europas gränser, säger Amnesty International. 

- Europeiska rådets slutsatser är en smärtsam påminnelse om att uttalanden om sorg och solidaritet inte var annat än krokodiltårar. Prioriteten för Europa är helt klart inte att rädda liv, utan att med alla medel hindra människor från att nå Europa, även de människor som är i behov av skydd och säkerhet, säger Nicolas Beger, chef för Amnesty Internationals Europakontor. 

Inte en en enda åtgärd, som skulle kunna hindra ytterligare förluster av liv i Medelhavet, finns med i Ministerrådets slutsatser. Sökning och räddningsoperationen finns inte ens omnämnt, inte heller behovet av säkra vägar för flyktingar som söker sig till Europa. Istället fokuserar åtgärderna ännu en gång på att stärka övervakningen vid gränserna. Detta kommer ledda till att människor tar allt större risker. 

Slutsatserna innehåller heller inte ett ord om behovet av att EU:s medlemsstater samarbetar med länderna på andra sidan Medelhavet när det gäller att skydda människors liv och rättigheter. EU får inte längre blunda för de allvarliga övergrepp som flyktingar och migranter utsätts för i dessa länder.

- EU säger att de konkreta åtgärderna kommer senare. Men det är nu det är dags att agera. Om inte Europas ledare tar sitt ansvar och verkligen ändrar Europas migrationspolitik, kommer fler män, kvinnor och barn dö i Medelhavet. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916