Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Europa: Transpersoner utsätts för inhuman behandling

Europeiska länder kränker transpersoners mänskliga rättigheter. Det säger Amnesty International i en rapport som släpps i dag. Rapporten beskriver hur transpersoner tvingas till kirurgiska ingrepp, sterilisering, terapi och psykologiska tester innan de kan byta sitt juridiska kön.

- Det finns självklart transpersoner som vill ha tillgång till vissa av de tillgängliga sjukvårdstjänsterna men många andra vill det inte. Stater borde inte tvinga transpersoner som vill byta juridiskt kön att gå igenom kirurgiska ingrepp, hormonbehandling och sterilisering, säger Marco Perolini, Amnestys diskrimineringsexpert.

- Många transpersoner möter enorma svårigheter när de försöker förlikas med sin könsidentitet och situationen förvärras genom påtaglig statlig diskriminering.

Amnestys rapport The state decides who I am: lack of legal recognition for transgender people in Europe fokuserar på sju europeiska länder. Den visar hur processer för att byta juridiskt kön kränker mänskliga rättigheter i Danmark, Finland, Frankrike, Norge, Belgien och Tyskland. I Irland finns ännu ingen möjlighet att byta juridiskt kön överhuvudtaget, men ett lagförslag är under utarbetning.

Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner transpersoner i EU. I många stater finns det strikta riktlinjer för när en person kan byta sitt juridiska kön. Transpersoner kan byta juridiskt kön endast om de diagnostiseras med en psykisk sjukdom, genomgår medicinska ingrepp som hormonbehandlingar eller oåterkalleliga kirurgiska ingrepp som resulterar i sterilisering och bevisar att de är ensamstående. Hela processen kan ta flera år.

- Stater måste garantera att transpersoner kan byta juridiskt kön genom en snabb, tillgänglig och transparent process med respekt för människors egen könsuppfattning, som samtidigt skyddar deras rätt till privatliv och utan obligatoriska ingrepp som kränker deras mänskliga rättigheter, säger Marco Perolini.

- Människor måste ta avskyvärda beslut - antingen utsätter de sig själva för en rad förnedrande ingrepp och åtgärder på statens befallning eller så tvingas de leva med det kön som de blev tilldelade vid födseln även om det motsäger deras utseende och identitet.

I Irland existerar ännu inga möjligheter för att människor ska kunna byta juridiskt kön. Victoria, en transkvinna från Dublin, berättade för Amnesty att "Juridiskt könsbyte är viktigt för att jag en gång för alla skulle kunna sluta kämpa mot alla hela tiden. Jag vill för helvete bli erkänd för den jag är. Det är löjligt att staten inte kan erkänna mig för den jag är".

Att erkänna juridiska könsbyten är av största vikt för transpersoners mänskliga rättigheter. Transpersoner riskerar ständigt att diskrimineras när de måste visa dokument eller identifikationshandlingar där namn och kön inte överensstämmer med deras könsidentitet och könsuttryck.

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll