Gå direkt till innehåll
​Filippinerna: Historiskt beslut efter Amnestykampanj

Nyhet -

​Filippinerna: Historiskt beslut efter Amnestykampanj

Den 29 mars dömdes polisen Jerick Dee Jimenez till två år och en månads fängelse för att ha torterat busschauffören Jerremy Corre. Han skall även betala drygt 2 000 dollar i skadestånd till Corre. Det är första gången någon dömts för tortyr under anti-tortyrlagen och domen väcker hopp om ett slut på straffriheten för förövare av tortyr. En annan polis är anklagad för samma brott men befinner sig på fri fot.

Jerremy Corre besökte en släkting i Pampangaprovinsen i januari 2012 när tio beväpnade civilklädda poliser grep honom och förde honom till ett polisläger där han misshandlades, torterades med elchocker och dödshotades. Polisen anklagade Jerremy för att vara inblandade i narkotikarelaterade brott, för att ha rånat och dödat en utlänning, samt ha dödat en polis. Jerremy nekade till alla anklagelserna.

Under tortyren kallade polisen upprepade gånger Jerryme för "Boyet" trots att hans id-kort visade att det inte var hans namn och en tjänsteman från hans by sa till polisen att de hade gripit fel man. Jerremy tvingades att underteckna en "bekännelse", som han inte fick läsa, och har suttit i fängelse anklagad för narkotikainnehav sedan dess.

I mars 2015 lämnade Amnesty International över en vädjan med 70 000 underskrifter till den filippinska polisen som ett resultat av kampanjen Skriv för Frihet 2014. Filippinerna var också ett av fokusländerna i Amnestys kampanj ”Stoppa tortyren”.

Läs mer här.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll