Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Frankrike: Första boten för kvinnor med slöja en "parodi på rättvisa"

I Frankrike utfärdades i dag den första boten mot två muslimska kvinnor som bar heltäckande ansiktsslöjor på offentlig plats. Det är en kränkning av deras rätt till yttrandefrihet och religionsfrihet, säger Amnesty International.

En domstol i Meaux utanför Paris bötfällde Hind Ahmas och Najate Nait Ali att betala 120 respektive 80 euro för att ha burit niqab, en heltäckande ansiktsslöja, på offentlig plats.

De två kvinnorna stoppades på gatan av polisen redan den 5 maj nära stadshuset i Meaux, under en demonstration mot slöjförbudet.

- Detta är en parodi på rättvisa och en skamfläck för Frankrike. Dessa kvinnor straffas av det enda skälet att de bär vad de själva vill, säger John Dalhuisen, biträdande chef på Amnestys Europa- och Centralasienavdelning.

- Istället för att skydda kvinnors rättigheter, bryter detta förbud mot deras rätt till yttrandefrihet och religionsfrihet.

Förbudet mot att täcka ansiktet på offentlig plats i Frankrike, inklusive på gator, i skolor, på tåg och i rättssalar, trädde i kraft den 11 april 2011.

- Vi fruktar att kvinnor i Frankrike som väljer att bära niqab offentligt nu känner sig instängda i sina hem, eftersom det är olagligt för dem att gå omkring på gatorna i sitt eget land klädda som de vill, säger John Dalhuisen.

När lagen om förbud lades fram hävdade den franska regeringen att åtgärden var nödvändig för den allmänna säkerheten. De hävdade även att lagen skulle skydda kvinnor från att pressas till att bära heltäckande ansiktsslöjor.

Amnesty International ifrågasätter detta. Vi anser att staten kan skydda kvinnor mot sådana påtryckningar genom att istället bekämpa könsstereotyper, våld mot kvinnor och diskriminerande attityder, samt genom att tillämpa straff- och familjerätt där så behövs.

- Förbudet mot heltäckande slöja är onödigt och diskriminerande och ökar inte säkerheten, säger John Dalhuisen på Amnesty.

Ämnen

Kategorier