Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Frankrike: Deras hem jämnades med marken

På måndagsmorgonen blev 150 romer varav 60 barn hemlösa när myndigheterna skickade in bulldozers som förstörde deras bostäder i ett läger utanför Paris.

- Myndigheterna  i Seine-Saint-Denis bröt grovt mot sina åtaganden gällande mänskliga rättigheter när de genomförde denna aktion som måste klassas som en tvångsvräkning, säger Marek Marczyñski, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning. Myndigheterna tar inte sitt ansvar för att hjälpa de drabbade att hitta alternativa bostäder.

De 150 romer som tvångsvräktes har under de senaste två åren levt i skjul i ett läger i Noisy-le-Grand. 
I april det här året beslöt en domstol i närheten av Bobigny att lägret skulle rivas men gav ett uppskov på minst två månader för att ge de drabbade tid att hitta en ny bostad.

Den 8 oktober kallade prefekturen i Seine-Saint-Denis till ett möte för att diskutera hur man skulle lösa vräkningen av romer i Noisy-le-Grandlägret. Trots att flera organisationer (NGOs) var närvarande blev ingen representant för romerna inbjuden till mötet.   

Myndigheterna har besökt lägret vid flera tillfällen den senaste veckan för att informera romerna om att vräkningen sannolikt skulle äga rum på morgonen den 15 oktober. Något officiellt besked har dock inte lämnats. Romerna visste därför inte vilken dag de skulle bli tvungna att lämna lägret.

Enligt medierapportering och lokala aktivister genomfördes vräkningen på morgonen den 15 oktober. Romerna fick en timme på sig att samla ihop sina ägodelar. En timme senare var lägret totalförstört.

Hela den dagen väntade de drabbade utanför borgmästarens kontor, men han vägrade visa sig. De 150 romer som blev vräkta den dagen har lämnats hemlösa utan att bli erbjudna något förslag på vart de kan ta vägen.

- Vi är totalt förtvivlade. Vi försöker komma på en lösning så att de inte ska behöva sova på gatorna, säger Didier Cusseme, en lokal aktivist
.
Amnesty menar att de lokala myndigheterna genomförde en förhastad aktion. Den har försatt de vräkta romerna i en oerhört tragisk situation. Myndigheterna måste nu samarbeta med de drabbade och hjälpa dem att hitta ersättningsbostäder.

Franska myndigheter måste respektera internationella människorättslagar som regeringen åtagit sig att följa, kräver Amnesty. Familjer ska inte bli lämnade hemlösa efter en tvångsvräkning. 

Ämnen

Kategorier