Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Frankrike: Ministermöte måste sätta stopp för tvångsvräkningar av romer

Den franska regeringen måste agera för att stoppa tvångsvräkningar av romer och upprätta en boendepolicy som respekterar och skyddar romers rättigheter, säger Amnesty i ett uttalande inför den franska regeringens ministermöte den 22 augusti.

Mötet om romernas situation är det första i sitt slag sedan den nya regeringen tillträdde i maj i år. Vid ett liknande möte för två år sedan hänvisade den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy till romska läger "som en källa till kriminalitet". Sedan dess har romer i Frankrike kontinuerligt utsatts för vräkningar.

Under de senaste veckorna har medlemmar i den franska regeringen uttalat sig i frågan med anledning av det stora antalet polisinsatser på flera platser i Frankrike för att stänga ner romska läger och med våld tvinga de boende därifrån.

- De allra flesta av dessa operationer för att stänga ner läger -  i bland annat Lille, Lyon och Marseille - verkar ha varit tvångsvräkningar utan ordentligt samråd med de boende eller erbjudanden om andra bostadslösningar, säger Jezerca Tigani, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa-och Centralasienavdelning.

- Mötet som hålls den 22 augusti är en unik möjlighet för regeringen att gå ifrån de oacceptabla metoderna. Regeringen måste ge ett offentligt stöd till kravet på att tvångsvräkningar upphör och se till att Frankrike lever upp till sina internationella åtaganden. Framför allt måste regeringen se till att romer inte blir hemlösa utan att de vräkta personerna erbjuds alternativa bostäder, menar Amnesty.

Den 17 augusti skrev Amnesty International ett brev till premiärminister Ayrault och uppmanade honom att se till att frågan om mänskliga rättigheter står i fokus under mötet om situationen för romer i Frankrike.
Enligt uppgift lever cirka 15 000 romer i Frankrike, ett land som har 66 miljoner invånare. Till och med Frankrikes bostadsminister har erkänt att "detta är ett problem vi har resurser att kunna lösa".

I en artikel i tidningen Libération sa inrikesministern, Manuel Valls, att det behövdes "fasthet" i den franska policyn för hur de romska lägren ska hanteras, skälet var "den stora ökningen av ohälsosamma läger som var farliga inte bara för dem som bodde där utan också för omgivningen". Men behovet av fasthet får aldrig vara på bekostnad av mänskliga rättigheter menar Amnesty.

Tidigare i år gjorde Amnesty en omfattande utredning kring romernas situation i Frankrike. Med bland annat besök i läger och intervjuer med de boende i såväl "oregistrerade" läger som så kallade villages d'insertion, integrerade byar som upprättats av lokala myndigheter. De flesta romerna kunde berätta om hur de utsatts för upprepade tvångsvräkningar och hur deras situation försämrats för varje flytt.

En 32-årig romsk kvinna med tre barn berättade att hon kom från Rumänien till Frankrike som nioåring. Familjen har gång på gång blivit vräkt och aldrig bott mer än fem-sju månader på varje ställe.

Ämnen

Kategorier