Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Gaza: Hamas har genomfört summariska avrättningar och torterat fångar

Under den israeliska militära offensiven mot Gaza i juli och augusti 2014, begick Hamas mycket grova övergrepp mot palestinier som anklagades för att ha "samarbetat" med Israel. Många utsattes för tortyr och minst 23 personer blev summariskt avrättade.

- Det är skrämmande att Hamas, mitt under angreppen från Israel som orsakade massförstörelse och många palestiniers död, lät sina egna säkerhetsstyrkor genomföra fruktansvärda övergrepp på fängslade palestinier. Syftet var att hämnas och sprida skräck i Gaza, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanösternavdelning.

Många av de summariska avrättningarna har officiellt kopplats till operationen "Strangling necks" som riktades mot påstådda kollaboratörer under konflikten. I verkligheten hade dock minst 16 av de 27 avrättade fängslats innan konflikten bröt ut i juli 2014. För åtta fångar pågick fortfarande rättegångarna och sex hade överklagat sina dödsdomar. Två fångar hade dömts till tidsbestämda fängelsestraff men avrättades trots det. I samtliga fall var rättegångarna mycket bristfälliga och många av fångarna hade uppgett att de tvingats "bekänna" under tortyr.

Hamas styrkor kidnappade och torterade också medlemmar och anhängare av Fatah, Hamas främsta politiska motståndare i Gaza. Även tidigare medlemmar av den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor har kidnappats och torterats.

Inte en enda person har ställts till svars för de brott som begåtts av Hamas styrkor mot palestinierna under konflikten 2014.

En av dem som avrättades var Atta Najjar, en tidigare polis med psykisk funktionsnedsättning. År 2009 dömdes han till 15 års fängelse för "samarbete" med Israel. Den 22 augusti 2014, togs han ut ur sin cell och avrättades.

- Han hade märken efter tortyr och 30 kulhål på kroppen, ben och armar var brutna ... han kropp såg ut som om den hade stoppats i en säck och krossats... han hade djupa skärsår på halsen och bakhuvudet var ett stor hål, hjärnan var borta....det var svårt för oss att bära honom eftersom benen var krossade, berättade hans bror som hämtade kroppen på al-Shifasjukhusets bårhus den 22 augusti 2014.

En av de mest chockerande händelserna i Amnestys rapport inträffade den 22 augusti då sex personer avrättades offentligt av Hamas utanför al-Omarimoskén med hundratals människor, bland dem flera barn, som åskådare. Hamas meddelade att männen var misstänkta kollaboratörer och att de dömts till döden av en revolutionsdomstol. Med täckta huvuden släpades männen till en mur där de tvingades på knä vända mot folksamlingen. Var och en sköts med ett skott i huvudet och sedan avlossades en skur av kulor mot deras kroppar med en AK-47:a

- Hamas ledare kräver rättvisa och mänskliga rättigheter för palestinierna i Gaza och på andra platser. Men deras eget agerande stämmer illa överens med respekt för rättigheter och rättsstatens principer, säger Philip Luther

Förutom de utomrättsliga avrättningarna, har Hamas även torterat personer som kidnappats. Vissa förhördes och utsattes för tortyr och annan misshandel i en nedlagd klinik i anslutning till Al-Shifasjukhuset. Minst tre personer som gripits och anklagats för samröre med Israel dog i häkte .

- Hamas styrkor har visat brist på respekt för de mest grundläggande rättigheterna enligt den internationella humanitära rätten. Tortyr och grym behandling av fångar under en väpnad konflikt är en krigsförbrytelse, detsamma gäller utomrättsliga avrättningar. De facto-administrationen i Gaza måste skicka ut en tydlig signal till personal inom rättssystemet att fångar ska behandlas humant under alla omständigheter. Alla anklagelser om utomrättsliga avrättningar och tortyr måste utredas opartiskt och oberoende och förövarna ställas inför rätta i en rättvis rättegång, säger Philip Luther.

Amnesty uppmanar de palestinska myndigheterna och Hamas de facto-administration att samarbeta med oberoende internationella undersökningsorgan, inklusive den undersökningskommission som tillsattes av FN:s råd för mänskliga rättigheter i juli 2014. Det är viktigt att även de fall som tas upp i Amnestys rapport blir opartiskt utredda.

Amnesty har vägrats tillträde till Gaza av såväl israeliska som egyptiska myndigheter trots upprepade förfrågningar. Rapporten är baserad på ett mycket omfattande material, dels uppgifter från en fältarbetare som arbetar på uppdrag av Amnesty inne i Gaza, men också intervjuer med tidigare fångar, fångars anhöriga, vittnen till övergrepp, människorättsaktivister, journalister, medicinska rapporter och dödsattester. 

Bakgrund

Den israeliska operationen "Protective Edge" pågick mellan den 8 juli och 26 augusti 2014.

Sammanlagt dödades 1 500 civila palestinier, varav 500 barn. Massförstörelsen av bostäder och offentliga byggnader, bland annat skolor och sjukhus var enorm och situationen för de boende i Gaza försvåras av den israeliska blockaden som pågått sedan 2007.

Amnesty har publicerat flera uttalanden och rapporter om israeliska krigsförbrytelser.

Amnesty har även rapporterat om Hamas och andra väpnade palestinska grupper gjorde sig skyldiga till krigsförbrytelser. Tusentals raketer avfyrades mot bostadsområden i Israel. Sex civila israeler dödades och även minst tio palestinier varav nio barn då raketer av misstag detonerade i flyktinglägret al-Shati. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916