Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sierra Leone: Gravida kvinnor nekas fortfarande nödvändig vård


Drygt ett år efter att regeringen i Sierra Leone lanserade sitt initiativ om fri sjukvård för gravida, har gravida kvinnor och flickor fortfarande svårt att få tag i mediciner och tillgång till nödvändig vård under graviditet och förlossning, säger Amnesty i en ny rapport som släpps den 6 september. 


Enligt initiativet ska alla gravida kvinnor och ammande mödrar få gratis behandling på statliga kliniker och fria mediciner, men många avkrävs fortfarande betalning för mediciner som de inte har råd med. 

- Hälsovården är fortfarande dysfunktionell i många avseenden. Regeringens siffror visar visserligen att allt fler kvinnor får vård under graviditeten och blir förlösta på hälsokliniker, men de tvingas fortfarande betala för nödvändiga mediciner, trots löftet om att även mediciner skulle vara avgiftsfria. Detta innebär att fattiga kvinnor inte får den vård de behöver, säger Erwin van der Borght, chef för Amnestys Afrikaavdelning.  

Vissa åtgärder har vidtagits för att förbättra både tillgången till vård och också sjukvårdspersonalens utbildning och löner. Det återstår dock mycket att göra. Framför allt saknas effektiva system för övervakning och granskning av vården och det finns ingen instans kvinnor kan vända sig till när vården inte fungerar.

- Regeringen har tagit vissa viktiga steg för att möta utmaningarna. Men brister i uppföljning och ansvarsutkrävande lämnar öppet för misshushållning och dåligt ledarskap och har även gett en del människor möjlighet att utnyttja systemet och plundra sjukhus och vårdinrättningar på värdefulla mediciner, säger Erwin van der Borght.

Läs rapporten At a Crossroads: Sierra Leone's Free Health Care Policy

 

Ämnen

Kategorier