Nyhet -
Grekland: Flyktingars liv i fara då de tvingas tillbaka
Flyktingar och migranter, från konfliktdrabbade länder som Syrien och Afghanistan, stoppas med olagliga medel av grekiska kust- och gränsvakter när de försöker ta sig till EU via Grekland, säger Amnesty International i en rapport.
Rapporten Frontier Europe: Human Rights Abuses on Greece's border with Turkey, redogör för de grekiska myndigheternas mycket farliga agerande när de stoppar grupper med migranter och flyktingar, tvingar dem tillbaka mot den turkiska gränsen och förvägrar dem rätten att få sina flyktskäl individuellt prövade. Rapporten beskriver de oerhörda faror som människor på flykt utsätter sig för när de söker nå den grekiska gränsen och de vidriga förhållanden i interneringsläger som väntar dem som lyckats ta sig in i landet.
Amnesty har intervjuat ett stort antal personer i Grekland och i Turkiet som stoppats då de försökt korsa Egeiska havet eller floden Evros mellan Turkiet och Grekland. Så gott som samtliga berättar hur illa de behandlats eller hur de sett andra misshandlas av de grekiska myndigheterna. Vakter som beslagtagit tillhörigheter inklusive pengar, familjefoton och arvegods och i vissa fall kastat dem i havet.
- Det som händer längs den grekiska gränsen är inte bara en skam för Grekland utan också för hela EU. Antalet incidenter när flyktingar tvingats tillbaka är alarmerande och tyder på att det är en medveten policy, trots att den är olaglig. Det är också extremt farligt eftersom det sätter människors liv på spel, säger Jezerca Tigani, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa -och Centralasienavdelning.
Personer som intervjuades av Amnesty berättade hur den grekiska kustbevakningen rammade och knivskar deras uppblåsbara båtar och hur de var nära att kapsejsa när de bogserades ut till havs. Motorerna gjordes obrukbara och årorna beslagtogs när de lämnades ute på öppet hav.
Rutten över Egeiska havet har blivit allt vanligare sedan myndigheterna byggt ett drygt 10 km långt stängsel och placerat 2 000 nya gränsvakter längs gränsen vid floden Evros. Sedan augusti förra året har minst 100 män. kvinnor och barn drunknat - de allra flesta från Syrien och Afghanistan - då de försökt ta sig till Grekland.
De som lyckats ta sig iland interneras rutinmässigt. De hålls i mörka, smutsiga och fuktiga celler under långa perioder. De hygieniska förhållandena är bedrövliga och maten bristfällig. Många av dem som Amnesty talat med hade suttit bakom galler i nio månader.
Amnesty uppmanar de grekiska myndigheterna att omedelbart upphöra med tvinga bort båtar som försöker nå Greklands gränser och att stoppa de kollektiva utvisningarna. Alla anklagelser om övergrepp ska utredas och de ansvariga ställas till svars.
EU måste ta sitt ansvar och stödja de grekiska myndigheterna genom att förbättra mottagandet av migranter och asylsökande och också undersöka vägar för att fördela ansvaret för de flyktingar och migranter som söker sig till EU. Grekland liksom flera andra EU-länder befinner sig i ekonomisk kris men det ursäktar inte övergreppen mot dem som flyr undan krig och konflikter eller söker ett bättre liv i Europa.