Gå direkt till innehåll
Grekland: Helvetiska förhållanden för flyktingar på ön Kos

Nyhet -

Grekland: Helvetiska förhållanden för flyktingar på ön Kos

Dagens besök av EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Dimitris Avramopoulos på den grekiska ön Kos, måste resultera i omedelbara åtgärder för de tusentals flyktingar, av dem många barn, som befinner sig på ön under omänskliga förhållanden, säger Amnesty International i ett uttalande.

Amnesty har en delegation på plats som dokumenterar den allvarliga situationen för dem som anlänt till ön. På torsdagskvällen blev Amnestys representanter vittne till en våldsam attack då en grupp på 15-20 personer började misshandla flyktingar med slagträn och skrek slagord som: "åk tillbaka till era länder". De hotade även aktivister bland dem en av Amnestys anställda. En person som försökte ta bilder fick sin kamera tagen och blev misshandlad. Polisen gjorde inget för att stoppa attacken förrän den ledde till verkliga våldsamheter, då ingrep kravallpolis med tårgas för att skingra folkmassan.

Omänskliga förhållanden på Kos

Polisen använder en nedlagd polisstation för registrering av flyktingarna. När Amnesty besökte polisstationen satt hundratals nyanlända flyktingar och väntade i timmar, några hade suttit i flera dagar - till och med en vecka, utanför polisstationen i stekhet värme utan vatten. Bland flyktingarna fanns en mamma med en nyfödd baby, en vecka gammal.

Amnesty intervjuade även ensamkommande flyktingbarn som hålls fängslade med vuxna under bedrövliga förhållanden, bland dem fyra pojkar mellan 16-17 år som hölls inspärrade i en smutsig cell på polisstationen tillsammans med misstänkta kriminella. Madrasserna var smutsiga, de hade inga filtar, belysningen var trasig och stanken från den översvämmade toaletten var vidrig.Mellan 3 000 - 4 000 flyktingar finns för närvarande på ön Kos. Myndigheterna ordnar inte boende utan många tvingas bo utomhus utan skydd eller i provisoriska tält. Situationen förvärrades i augusti då 2 000 flyktingar spärrades in på en sportarena under vidriga förhållanden. Enligt uppgift använde polisen brutala metoder.

Den mesta hjälpen kommer från frivilligorganisationer och lokalbefolkningen, myndigheterna har till och med stängt de offentliga toaletterna. Efter registrering tar sig flyktingarna till det grekiska fastlandet och sedan försöker många ta sig vidare i Europa via Balkan. Sedan årets början har minst 31 000 flyktingar kommit till Kos enligt den grekiska kustbevakningen.

Här är Amnesty uppmaningar till de lokala grekiska myndigheterna, till den grekiska regeringen och till EU:

  • De lokala myndigheterna måste samarbeta med centrala myndigheterna och ordna ett humant flyktingmottagande för de flyktingar som väntar på att bli registrerade. Ensamkommande flyktingbarn måste få ett särskilt omhändertagande och absolut inte placeras i häktesceller med misstänkta kriminella.
  • Den grekiska regeringen måste omedelbart inrätta det mottagningscenter på ön Kos, som utlovades den 3 september. Den myndighet som ansvarar för det ekonomiska bidrag som beviljats av EU måste komma igång med sin verksamhet.
  • EU måste bidra med ekonomiskt såväl som logistiskt stöd men också minska trycket på Grekland i denna kris genom att reformera EU:s asylsystem och se till att det finns lagliga och säkra vägar in i Europa för dem som behöver skydd. Det handlar om att väsentligt öka möjligheten till vidarebosättning för kvotflyktingar men också möjligheten att kunna få humanitära visum och familjeåterförening.

Vad vi nu ser är en kris på alla nivåer. De lokala myndigheterna är ovilliga att hjälpa flyktingarna, de nationella myndigheterna verkar handfallna och EU:s ledare kan inte enas om åtgärder samtidigt som den humanitära krisen blir allt värre.

Bild copyright Eliza Goroya

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Amnesty Sverige

Amnesty Sverige

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll