Gå direkt till innehåll
​Grekland: Kaos och eländiga förhållanden möter de rekordmånga flyktingarna på Lesvos

Nyhet -

​Grekland: Kaos och eländiga förhållanden möter de rekordmånga flyktingarna på Lesvos

Dålig samordning och allvarliga brister när det gäller lokaler och personal skapar fruktansvärda förhållanden för de hundratals migranter och flyktingar som varje dag anländer till den grekiska ön Lesvos - den ö som tar emot mest flyktingar i Grekland, det rapporterar Amnesty International som nyss återvänt från ön.

Underbemannade myndigheter klarar inte av att hantera den dramatiska ökningen av antalet personer som kommer till ön - 33 000 sedan den 1 augusti. Istället måste de lita till att lokala volontärer, NGO-aktivister, UNHCR (FNs flyktingorgan) och turister griper in och hjälper till. Merparten av dem som kommer flyr konflikter från Afghanistan, Irak och Syrien - det gäller 90% av dem som anlänt under 2015 enligt UNHCR.

- Det här är inte enbart en grekisk kris, utan en europeisk kris. Den uppenbarar sig mitt framför ögonen på kortsynta europeiska ledare som prioriterar att skydda sina gränser framför att hjälpa dem som överlevt krig. Världen bevittnar just nu sin värsta flyktingkatastrof sedan andra världskriget. De europeiska gränserna behöver inte staket - utan säkra vägar in i landetför flyktingar, och en möjlighet att ta emot dem med värdighet, säger Gauri van Gulik, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa och Centralasienavdelning.

Polisen på ön berättade den 24 augusti för Amnesty International att de uppskattade att över 33 000 flyktingar och migranter hade kommit till ön sedan den 1 augusti. Hundratals fler anländer varje dag - 1450 enbart under natten mellan den 10 och 11 augusti.

Medan Kos, Chios och andra grekiska öar också har tagit emot flyktingar och migranter som tagit sig från Turkiet, så har Lesvos haft det det högsta antalet som anlänt - över 93 000 hittills under 2015, vilket är sju gånger högre än de 12 187 som anlände under hela 2014. Totalt har mer än 160 000 flyktingar och migranter kommit till Grekland under 2015 - jämfört med 45 412 under 2014.

Överfulla och eländiga förhållanden

Mottagningscentret Moria var överfullt och förhållandena var undermåliga och ohygieniska, enligt Amnesty International. Toaletterna var översvämmade, det saknas lakan och filtar, madrasserna är smutsiga och gamla och sängar trasiga.

En flykting från Afghanistan berättade för Amnesty:- Det finns inte ord att beskriva hur förhållandena är ....det stinker ...det finns ingen tvål, inga kläder och allt är trasigt ... Det finns inte ens mjölk till de små barnen och polisen skriker åt oss.

Människor som står och väntar utanför det överfulla flyktingcentret bor i tält eller nät från olivodlingar och ibland helt utan skydd i 35-gradig värme.

Flyktingar från Syrien skickas till ett särskilt läger på Lesvos, Kara Tepe-lägret, som arrangerats på en tom bilparkering. Det var ursprungligen tänkt för 500 personer, nu bor där 1 500 trots att varken tält, toaletter eller duschar räcker till.

Myndigheterna tar nästan inget ansvar utan det mesta sköts av frivilligorganisationer.

Flyktingar och migranter tvingas gå långa sträckor

Det finns bara fyra bussar som ska sköta transporterna av alla dem som kommer iland på Lesvos. Många tvingas därför gå den 70 km långa sträckan till flyktingmottagningen i staden Mytilene. Amnesty blev vittne till hur 100 flyktingar från Syrien och Afghanistan, bland dem många familjer med småbarn, kämpade i hettan på gränsen till kollaps. Enda hjälpen kom från lokalbefolkningen och turister som gav dem mat och vatten.

Flyktingkrisen kräver en krisplan med omedelbart stöd från EU vad gäller finansiering och logistik så att de grekiska myndigheterna kan sätta in mer resurser för att hantera den allvarliga krisen på framför allt Lesvos men också andra grekiska öar.

Bakgrund

Amnesty har löpande rapporterat om flyktingkrisen i Grekland och på Balkan. Senast den 21 augusti då Makedonien stängt sina gränser. Redan i början av sommaren varnade Amnesty för krissituationen på många av de grekiska öarna.

FotoCopyright Michael S Honegger

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll