Nyhet -
Grekland: Stoppa olagliga "pushbacks" av flyktingar och migranter
EU måste vidta åtgärder mot Grekland för att stoppa det rutinmässiga användandet av "pushbacks", där flyktingar och migranter som söker skydd, säkerhet och en bättre framtid i Europa, drivs tillbaka vid gränsen. Det säger Amnesty International i en rapport i dag.
Amnestys rapport Greece: Frontier of hope and fear lyfter de grekiska myndigheternas skamliga behandling av de människor som riskerar livet för att söka skydd i Europa. I rapporten uppmanar Amnesty EU att inleda rättsliga åtgärder mot Grekland för att de brustit i sina internationella åtaganden. Pushbacks är en kollektiv avvisning av människor tillbaka över den gräns de har passerat.
Det är en olaglig form av avvisning där ingen hänsyn tas till individuella omständigheter och det hindrar skyddssökande människor att söka asyl. Pushbacks är olagliga enligt grekisk och internationell rätt samt även gemensam EU-rätt.
- Behandlingen av flyktingar och migranter vid Greklands gränser är bedrövlig. Alltför ofta möter de våld och hot istället för en fristad. Det finns fall där människor tvingats ta av sig alla kläder, blivit beslutna på alla sina tillhörigheter och till och med hotats med pistol, och sedan skickats tillbaka över gränsen till Turkiet, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys Europa- och Centralasienavdelning.
- Personerna som utför dessa pushbacks är företrädare för staten, därför har de grekiska myndigheterna fullt ansvar för deras handlingar. Myndigheterna måste erkänna att detta sker och stoppa pushbacks.
Mellan september 2012 och april 2014 har Amnesty talat med 148 flyktingar och migranter om deras traumatiska och ofta våldsamma försök att ta sig över gränsen till Grekland. Nästan häften av dem berättade att de drivits tillbaka över gränsen till Turkiet, vissa mer än en gång.
Amnestys nya utredning visar att pushbacks används rutinmässigt. Det händer regelbundet längs gränsen i nordöstra Grekland som patrulleras av tusentals gränsvakter och delvis skyddas av ett tio kilometer långt stängsel. En del drivs också tillbaka till Turkiet från öarna Lesbos, Chios och Samos i det Egeiska havet.
Två systrar som flytt kriget i Syrien berättade hur de och 40 andra personer behandlades av polisen efter att ha korsat gränsen från Turkiet. De berättade att män i svarta huvtröjor och svarta eller blå uniformer satte dem plastbåtar och transporterade dem över en flod tillbaka till Turkiet.
- Polisen svor åt oss och knuffade oss. De lämnade över oss till männen med huvor och uniformer. De tog våra pass och våra tillhörigheter. Vi skickades tillbaka till Turkiet i små grupper utan något annat än kläderna vi hade på oss, berättade en av systrarna.
En grupp med elva afghaner och flyktingar från Syrien, åtta av dem barn, drunknade när en fiskebåt med 27 personer sjönk utanför den grekiska ön Farmakonisi den 20 januari. Två av de överlevande som förlorade familjemedlemmar berättade för Amnesty att båten sjönk när grekiska kustbevakningen bogserade båten i hög fart mot Turkiet. Myndigheterna har förnekat att det skulle röra sig om en pushback.
Den 6 mars sköt den grekiska kustbevakningen mot en liten båt med 16 flyktingar från Syrien som försökte ta sig från Turkiet till den grekiska ön Oinousses. Tre personer skadades. Kustbevakningen har sagt att de sköt i självförsvar när båten med flyktingar försökte ramma deras båt. Flyktingarna har berättat för Amnesty att de inte är sant och att de hade lyft upp händerna för att visa att de var obeväpnade.
- Jag trodde det var lösa skott men sen hörde jag att någon skrek och en kvinna var täckt av blod. Vi var alla väldigt rädda; det var som att vi var kvar i kriget, berättade en flykting som var med på båten.
I Bryssel ligger fokus mycket mer på de avskräckande metoderna och att hindra migration snarare än att ge skydd åt dem som behöver.
EU-kommissionen öronmärkte 227 576 503 euro mellan 2011 och 2013 för att hålla flyktingar och migranter utanför Greklands gränser, men bara 19 950 000 euro för att stödja arbetet med flyktingmottagning.
När Europa bygger högre murar tar flyktingar och migranter farligare vägar över gränsen. Bara i det Egeiska havet har 188 personer, många av dem barn, drunknat eller försvunnit mellan augusti 2012 och mars 2014.
- Grekland är en front i Fästning Europa och trots att stater måste tillåtas kontrollera sina gränser får det aldrig göras på bekostnad av liv och säkerhet för dem som desperat söker skydd eller ett bättre liv, säger John Dalhuisen.
- Pushbacks är ett klart brott mot EU-rätten. EU-kommissionen måste agera nu och inleda rättsliga processer mot Grekland gällande deras skamliga agerande så att det upphör en gång för alla, säger John Dalhuisen.
I dag lanserar Amnesty Sverige kampanjen S.O.S. Europa för att påverka svenska kandidater till EU-parlamentet att arbeta för att stoppa pushbacks. Läs mer på vår kampanjsida.