Nyhet -
Grekland: Straffrihet, övervåld och band till högerextrema Gyllene gryning inom polisen
En kultur av straffrihet, inarbetad rasism och utbrett våldsanvändande, däribland övervåld mot demonstranter och misshandel av migranter och flyktingar hos polisen i Grekland i avslöjas i en rapport av Amnesty International. Rapporten kommer efter en officiell utredning som har avslöjat nära kontakter mellan partiet Gyllene gryning och polisen.
I december förra året greps nästan 50 personer, däribland ledaren för Gyllene gryning, två poliser och fem politiker och åtalades för allt från mord till utpressning. Tio poliser visade sig vara direkt eller indirekt inblandade i brott som kunde tillskrivas medlemmar i Gyllene gryning.
I Amnestys rapport A law unto themselves: A culture of abuse and impunity in the Greek police, avslöjas att poliser återupprepade gånger begått människorättskränkningar. Rapporten redogör för den straffrihet som råder och hur polisen gång på gång underlåter att genomföra snabba, noggranna och opartiska utredningar.
- Vår utredning visar att Gyllene gryning-debaclet bara är toppen av isberget. Inarbetad rasism, övervåld och djupt rotad straffrihet skadar det grekiska polisväsendet. Grekiska regeringar har hittills inte erkänt, än mindre hanterat, de människorättsövergrepp som begås av polisen, säger Jezerca Tigani, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning.
- Det finns ett brådskande behov av en omfattande reform hos polismyndigheten, inte minst måste det skapas ett oberoende utredningsorgan som utreder polisens brott. Grekiska myndigheter måste återställa allmänhetens förtroende för polisen.
Amnesty har dokumenterat brott av den grekiska polisen i många år. Den nya rapporten undersöker situationen för de senaste två åren och konstaterar att läget är fortsatt dystert. De senaste åren har det varit en stor ökning av hatbrott mot migranter och flyktingar. Det finns också uppgifter om hatbrott mot romer och hbtq-personer. Polisen har inte utrett motiven bakom brotten.
- Med sitt beteende uppmuntrar polisen de xenofobiska högerextremister som är beredda att attackera alla som inte håller med dem, säger Jezerca Tigani.
- Polisen har utnyttjats som ett godtyckligt verktyg av myndigheterna. Istället för att upprätthålla lag och ordning har de allt för ofta fått uppdraget att kväsa protester och förfölja personer i utsatta grupper. Polisens handlingar har passerat utan varken granskning eller ansvarsutkrävande. Det måste förändras.
Den 17 september 2013 knivhöggs musikern och antifacisten Pavlos Fyssas av en medlem i Gyllene gryning. Ögonvittnen har berättat för media att åtta poliser fanns på plats när högerextremister överföll Pavlos Fyssas och hans vänner, men de ingrep inte när Pavlos jagades iväg och sedan höggs ihjäl. Dagen efter använde polisen batonger och gas för att skingra demonstranter som protesterade mot mordet på Pavlos. Demonstranterna blev bombarderade av stenar av högerextremister samtidigt som polisen tittade på utan att ingripa.
Mordet på Pavlos Fyssas ledde till sist till en stor polisutredning kring Gyllene grynings förehavanden och band till polisen. Polisen har också fått uppgiften att kontrollera migranter och förvara och deportera irreguljära migranter. En syrisk flykting berättade hur han misshandlades på ett förvar i februari 2013: “En polis slog mig, jag försökte ställa mig upp och polisen slog mig igen. Sedan bad han två andra poliser ta mig till ett rum där ingen kunde se oss och där började han sparka på mitt bröst”.
I januari 2013 misshandlade två greker en pakistanier bosatt i Grekland till döds. Trots att det finns många tecken på att det var ett hatbrott har varken polis eller åklagare utrett om det fanns ett rasistiskt motiv bakom misshandeln. När en romsk kvinna som spelade dragspel misshandlades och det fångades på video satte polisen igång en utredning om hatbrott först efter påtryckningar av en icke-statlig organisation.