Gå direkt till innehåll
​"Human rights are my pride!"   Amnesty Sverige firar Digital Pride under veckan

Nyhet -

​"Human rights are my pride!" Amnesty Sverige firar Digital Pride under veckan

Miljoner människor över hela världen firar Pride som en del i kampen för allas mänskliga rättigheter. Prideparaderna ställs in i år på grund av coronapandemin, men kampen för mänskliga rättigheter tar aldrig paus. Amnesty står självklart i solidaritet med alla hbtqi-personer och kommer därför att arrangera ett antal events under en Digital Pride-vecka, 22-28 juni - som en upptakt till den digitala Global Pride som går av stapeln den 27 juni.

Här är ett urval av det som händer i veckan:

Amnesty Talks: Pride - Att vara trans i Ungern
I Ungern försöker president Orban strypa transpersoners rättigheter. Men lagförslaget går att stoppa. Om detta, samt hur transpersoner behandlas och vilka möjligheter till motstånd som finns, diskuteras av Ivett Ördög, ungersk transaktivist, och Dávid Vig, chef för Amnesty Ungern. Samtalsledare är Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor vid Amnesty Sverige.

När: onsdag 24 juni

Tid: kl 18.00-19.00

Samtalet sker via Zoom och anmälan sker HÄR

Pride med kärlek från Amnestys aktivister:
När en inte kan samlas och manifestera tillsammans för hbtqi-rättigheter hittar Amnestys aktivister på nya sätt att fira Pride!

Möjlighet att agera under Digital Pride
Amnesty agerar för hbtqi-personers rättigheter över hela världen, och under Digital Pride uppmärksammar organisationen särskilt detta:

  • Sedan mars 2019 är Yulia Tsvetkova måltavla för en homofobisk kampanj i Ryssland. Nu står hon åtalad för att ha “producerat och spridit pornografi” efter att skapat kroppspositiv konst.
  • Kelly Gonzalez Aguilar är en 23-årig transkvinna som flydde från Honduras när hon var 12 år efter att hon utsatts för våld på grund av sin könsidentitet. Sedan augusti 2017 har den amerikanska migrationsmyndigheten satt henne i förvar, där hon nu riskerar att smittas av covid-19.
  • I Japan finns det ingen nationell lag mot diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet. Det vill Amnesty ändra på.
  • Läs mer här: https://www.amnesty.se/agerahub/amnesty-pride-2020/

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916