Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Indonesien: Första avrättningen på fyra år


På kvällen den 14 mars avrättades den 48-årige Adami Wilson av en exekutionspatrull. Han dömdes för narkotikabrott år 2004. Detta var den första avrättningen i Indonesien sedan november 2008 och enligt Amnesty International är denna avrättning ett chockerande och allvarligt steg bakåt i kampen för ett avskaffande av dödsstraffet.

Den indonesiske justitiekanslern, general Basrief Arief, meddelade dessutom att myndigheterna planerar att avrätta ytterligare minst nio dödsdömda fångar under 2013.

Enligt uppgift sitter 130 personer i dödscell i Indonesien - drygt hälften av dem  har dömts för narkotikabrott. Många av dem är utländska medborgare. Användningen av dödsstraff för narkotikabrott strider mot internationell rätt som säger att dödsstraff endast får utdömas för "de allra grövsta brotten", dit räknas inte narkotikabrott.

Avrättningen går också emot de positiva signaler som kommit från Indonesien om att landet var på väg att avskaffa dödsstraffet. I oktober 2012, efter att president Susilo Bambang Yudhoyono, skjutit upp avrättningen av en narkotikasmugglare, sa utrikesministern att detta var ett första steg mot att avskaffa dödsstraffet i Indonesien. När FN:s generalförsamling, i december 2012,  röstade för ett moratorium gällande avrättningar var det första gången som Indonesien inte röstade emot resolutionen.

- Vad som gör detta så nedslående är att vi verkligen har uppfattat positiva signaler från den indonesiska regeringen, att de har varit på väg bort från dödsstraffet. De senaste året har vi sett hur andra länder i regionen, som Malaysia och Singapore minskat användningen av dödsstraff och vi hade förväntat oss att Indonesien skulle vara ledande i denna utveckling - inte sträva bakåt, säger Amnesty.

Ämnen

Kategorier