Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Indonesien: Kvinna utsatt för gruppvåldtäkt kan få spöstraff

En kvinna som våldtogs av åtta män som anklagat henne för att ha haft en utomäktenskaplig relation riskerar att dömas till spöstraff. Kvinnan kan dömas till att få spöstraff upp till nio gånger enligt de lokala förordningar i regionen som baseras på sharialagar. 

De åtta männen stormade kvinnans hem och anklagade henne för att ha en relation med en gift man. Efter att de våldtagit henne och misshandlat hennes manlige vän lämnade representanter för byrådet över paret till det lokala kontor som handlägger shariaärenden. 

Tre av de män som utförde våldtäkten har gripits och polisen i Aceh letar fortfarande efter de fem andra männen.

Spöstraff är ett grymt, omänskligt och förnedrande straff och bryter mot FN:s konvention mot tortyr som Indonesien ratificerade 1998. FN:s kommitté mot tortyr har uttryckt oro över att invånarna i Aceh som grips och döms enligt områdets lokala förordningar inte får ta del av sina mänskliga rättigheter, bland annat rätten till juridiskt ombud eller att anses oskyldig till att motsatsen är bevisad. FN:s kommitté mänskliga rättigheter konstaterade 2013 att polisens implementering av de lokala förordningarna i Aceh särskilt missgynnar kvinnor. 

Trots centralregeringens människorättsåtaganden har de vägrat att upphäva de lokala förordningarna som utdömer spöstraff med hänvisning till avtal med de olika regionerna om deras självbestämmande.

Amnesty International har inlett en blixtaktion för kvinnan och uppmanar myndigheterna att omedelbart upphöra med spöstraff och upphäva de lokala förordningar som dömer ut detta straff. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916