Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Indonesien: Stoppa avrättningarna

På söndagen meddelade de indonesiska myndigheterna att nio personer, varav åtta utländska medborgare kommer att avrättas under tisdagen. De ingår i en grupp på tio personer, samtliga dömda för narkotikabrott, som fått avslag på sina nådeansökningar till presidenten.

Enligt Amnestys senaste rapport om dödsstraffet i världen, satt 130 personer i dödscell vid årsskiftet, 64 av dem var dömda för narkotikabrott. Den 28 november meddelade biträdande riksåklagaren att 20 avrättningar var planerade för 2015 och i december sa vice-presidenten att president Joko Widodo inte skulle bevilja nåd för dem som dömts till döden för narkotikabrott. Samtidigt bedriver det indonesiska utrikesdepartementet, sedan 2011, en intensiv kampanj för att stoppa avrättningar av de 229 indonesiska medborgare som dömts till döden i andra länder. Många av dem har dömts för narkotikabrott.

- Om de planerade avrättningarna i Indonesien verkställs kommer det allvarligt att undergräva Indonesiens trovärdighet vad gäller mänskliga rättigheter, inte bara i regionen utan runt om i världen. Det skadar också Indonesiens möjlighet att agera för indonesiska medborgare som dömts till döden i andra länder och relationen mellan Indonesien och andra länder under president Joko Widodos ledarskap, säger Amnesty International.Av de nio personer som hotas av avrättning, är två australier, tre nigerianer, en från Filippinerna, en från Ghana och en från Brasilien: Rodrigo Gularte har diagnosticerats som svårt psykiskt sjuk; paranoid schizofreni, bipolär och psykotisk. Hans tillstånd har dessutom allvarligt försämrats i fängelset.

Flera av rättsprocesserna har kritiserats för att ha varit mycket bristfälliga, Mary Jane Fiesta Veloso, från Filippinerna, dömdes till döden 2010. Hon hade ingen försvarsadvokat under förhören och heller ingen tolk trots att förhören hölls på indonesiska, ett språk hon inte talade. Under själva rättegången sköttes tolkningen av en elev från en språkskola som tolkade från indonesiska till engelska trots att Mary Velosa har mycket begränsade kunskaper i engelska.

Amnesty kräver att avrättningarna stoppas och uppmanar Indonesien att omvandla alla dödsdomar.

Webbkampanj riktad till den indonesiske presidenten för att stoppa avrättningarna

Ämnen

Kategorier