Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Indonesien: Straffriheten för polisvåld måste bort

Amnesty International avslöjar i en ny rapport att den indonesiska polisen skjuter, misshandlar och till och med dödar människor utan att riskera åtal, vilket lämnar deras offer med lite hopp om rättvisa.

Rapporten "Excessive Force: Impunity for police violence in Indonesia" visar hur polismän fortfarande är inblandade i skottlossningar och misshandel av fredliga demonstranter.

Det är ovanligt att människorättsbrott som begås av polisen utreds, straffen är lindriga och och Indonesien har inget oberoende organ som kan ta hand om offentliga klagomål på ett effektivt sätt.

- Indonesisk polis använder övervåld och dödar till och med människor utan att riskera något straff, medan offren inte kan hoppas på någon rättvisa, säger Josef Benedict på Amnesty.

- De som drabbas av polisvåld behöver ett oberoende organ som kan göra en ordentlig utredning av alla anklagelser om människorättsbrott. Utredningarna måste också kunna leda till åtal, fortsätter han.

Både Indonesiens Nationella Kommission för Mänskliga Rättigheter och den Nationella Poliskommissionen har rätt att ta emot offentliga klagomål, men när det gäller människorättsbrott måste de skickas vidare till Allmänna åklagarkontoret.

Polisen i Indonesien använder sig rutinmässigt av övervåld, även med vapen, för att kväva fredliga demonstrationer.

Den 24 december 2011, dödades tre personer och flera skadades när 100 personer fredligt blockerade en väg i Bima i protest mot ett gruvdriftsprojekt. Cirka 600 poliser hade skickats dit för att skingra demonstranterna. Enligt rapporter ska chefen för Bimas distriktspolis ha beordrat sina män att kväva protesterna.

Fem poliser ska ha straffats med tre dagars fängelse för att ha slagit och sparkat demonstranter som inte gjort något motstånd, men så vitt Amnesty vet har ingen brottsutredning kring händelsen gjorts.

Tre personer dödades och fler än 90 skadades den 19 oktober förra året när polis och militär omringade en fredlig samling i Papuaprovinsen. Någon brottsutredning gjordes inte heller den här gången, precis som vid en händelse i norra Sumatra, där säkerhetsstyrkor använde tårgas och gummikulor mot bybor som försvarade sina hem.

- Offer för polisvåld ska inte behöva vänta på rättvisa. Indonesien måste garantera att alla rapporter om utomrättsliga avrättningar och misshandel som utförs av polisen utreds noggrant av ett oberoende organ, vars resultat blir offentligt, säger Josef Benedict.

- Interna disciplinära processer är för mindre brott och inte för kränkningar av mänskliga rättigheter. De som misstänks för övervåld, även de på befälsnivå, måste åtalas i rättegångar enligt internationell standard och offren måste ges upprättelse, fortsätter han.

Amnesty kräver också att Indonesien granskar polisens taktik för att hålla allmän ordning och när de griper människor, för att garantera att det sker enligt internationell standard.

Ämnen

Kategorier