Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Internationella dagen mot dödsstraff

Den 10 oktober är världsdagen mot dödsstraff. Årets tema handlar om dödsstraff när det gäller drogrelaterade brott.

- Dödsstraffet fortsätter att användas världen över som ett verktyg i "kriget mot drogerna", med ett alarmerande antal länder som avrättar människor som dömts för drogrelaterade brott - vilket är ett klart brott mot internationell rätt, det säger Amnesty International i ett uttalande.

Minst elva länder har avkunnat dödsdomar eller avrättat människor för drogrelaterade brott under de senaste två åren, och dussintals stater har kvar dödsstraffet i straffskalan för sådana brott. De elva länderna är: Kina, Indonesien, Iran, Kuwait, Malaysia, Saudiarabien, Singapore, Sri Lanka, Thailand, Förenade Arabemiraten och Vietnam.

- Det är beklämmande att så många länder fortfarande hänger fast vid den felaktiga idén att detta att döda människor på något sätt skulle få slut på ett drogberoende eller minska antalet brott, säger Chiara Sangiorgio, Amnesty Internationals expert på dödsstraff.

I april 2016 kommer FN:s generalförsamling samlas i en "specialsession" för att diskutera just prioriteringarna som görs i världen när det gäller kampen mot droger, då ska även dödsstraffet i samband med drogrelaterade brott tas upp. Senaste gången en sådan här samling om droger hölls var 1998.

Den internationella dagen mot dödsstraff har inrättats av paraplyorganisationen World Coalition Against the Death Penalty, där även Amnesty ingår, och dagen blev officiell 2003 genom ett gemensamt initiativ från deltagare i 180 länder.

Sedan 2007 har EU och Europarådet officiellt erkänt den här dagen som en dag mot dödsstraff. Varje år brukar det vara ett specifikt tema, det här året är temat dödsstraff i samband med drogrelaterade brott.

Amnesty International har arbetat för ett totalt avskaffande av dödsstraff sedan 1977, då Amnesty International anordnade en stor internationell konferens om dödsstraffet i Stockholm. Då var det bara 16 länder som hade avskaffat dödsstraffet, idag är det 101 länder som helt avskaffat det i sin lagstiftning.

Svenska Amnesty kommer uppmärksamma den här dagen på flera sätt, bland annat arrangerar vi ett seminarium om dödsstraffet på Långholmen i Stockholm, där den sista avrättningen i Sverige genomfördes den 23 nov 1910 - då Johan Alfred Andersson Ander avrättades med giljotin. Mer info om detta hittar du här.


FAKTA om dödsstraffen i världen

Under årets tre första månader 2015 avskaffade ytterligare tre länder dödsstraffet: Fiji, Madagaskar och Surinam.

Totalt har nu 101 länder avskaffat dödsstraffet helt i sin lagstiftning, ytterligare sex länder har avskaffat i fredstid och 33 länder anses ha avskaffat "i praktiken" genom att de inte har verkställt några avrättningar under lång tid.

Av de 58 länder som har kvar dödsstraff och också verkställer dödsdomar är det bara runt 20 som avrättar varje år och en mindre grupp länder som under senare år har genomfört merparten av alla avrättningar: Kina, Iran, Irak, Saudiarabien och USA. Pakistan återupptog avrättningar 2014, efter flera års uppehåll och räknas nu in i denna grupp.

Under det senaste året har antalet avrättningar ökat dramatiskt i Iran, där över 700 fångar avrättats hittills i år och i Saudiarabien där mer än 100 har avrättats under samma period.

Mer info om dödsstraffet:

Death Penalty
Death Penalty 2015 - the good and the bad

Alarming number of countries flout international law by executing for drog-related crimes

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll