Nyhet -
Internationella dagen mot dödsstraff
Den 10 oktober är det den internationella dagen mot dödsstraff. I år är det också 40 år sedan Amnesty International började arbeta mot dödsstraffet, något som bestämdes vid en internationell konferens i Stockholm som Amnesty ordnade. Då var det bara 16 länder som helt hade avskaffat dödsstraffet i sin lagstiftning, idag är antalet länder som helt övergivit dödsstraffet 105.
Konferensen resulterade i Stockholmsdeklarationen där 177 delegater från ett 50-tal länder ställde sig bakom kravet på ett totalt och villkorslöst avskaffande av dödsstraffet, och sedan dess har Amnesty arbetat för att alla länder helt ska avskaffa dödsstraffet.
Läs mer här om hur det gick till på konferensen: https://uttryck.amnesty.se/amnesty-och-dodsstraffet/
Varje år sammanställer Amnesty statistik från världens alla länder när det gäller hur dödsstraffet används, och vi använder oss då ofta av begreppet "minst". Det vill säga att för många länder kan vi konstatera att minst ett visst antal personer avrättades, men att det kan också vara många fler.
Statistiken för 2016 visar att det förra året avrättades minst 1032 personer, och att minst 3117 dödsdomar utfärdades. Kina är då inte medräknat, eftersom dödsstraffsstatistiken i Kina är en statshemlighet. Men det är sannolikt att tusentals avrättas varje år i Kina.
Siffran över antalet avrättade under 2016 ligger på samma nivå som Amnesty dokumenterat de senaste åren, förutom under 2015 då det var en dramatisk ökning av antalet avrättade - vilket till stor de kunde förklaras med att Iran och Pakistan avrättade så många det året.
I majoriteten av de länder där människor döms till döden eller avrättas uppfyller inte rättegångarna de internationella villkoren för rättvisa rättegångar. Amnesty har särskilt uttryckt oro för hur rättegångarna går till i Bangladesh, Vitryssland, Kina, Egypten, Indonesien, Iran, Irak, Nordkorea, Pakistan, Saudiarabien och Vietnam. I flera länder förekommer också framtvingande av "bekännelser" genom tortyr eller annan misshandel.
Ett av de många sätt Amnesty arbetar mot dödsstraffet på är att agera för enskilda personer som dömts till döden.
Ett aktuell fall Amnesty Sverige lyfter just nu gäller Ali al-Nimr som dömdes till döden i Saudiarabien år 2014 för att ha deltagit i protester mot regeringen. Han var minderårig vid tiden för det påstådda brottet. Amnesty uppmanar de saudiska myndigheterna att upphäva domen och införa ett stopp för avrättningar.
Läs mer om hans fall här: https://www.amnesty.se/engagera-dig/agera/aktioner/saudiarabien-domd-till-doden-for-att-ha-deltagit-i-protester/
Amnesty motsätter sig dödsstraffet i alla former, utan undantag, oavsett brott, förövare, eller metod som används vid avrättningen. Det finns inga bevis på att dödsstraffet skulle vara mer effektivt för att avskräcka från brott än andra former av straff.
Dödsstraffet är inte ett straff – det är ett brott.
FAKTA - Internationella dagen mot dödsstraff
Den internationella dagen mot dödsstraff har inrättats av paraplyorganisationen
World Coalition Against the Death Penalty där även Amnesty ingår, och dagen blev officiell 2003 genom ett gemensamt initiativ från deltagare i 180 länder.
Sedan 2007 har EU och Europarådet officiellt erkänt den här dagen som en dag mot dödsstraff. Varje år brukar det vara ett specifikt tema, det här året är temat kopplingen mellan fattigdom och dödsstraffets användande. Research visar bland annat att personer från sämre socio-ekonomiska förhållanden oproproteriorneligt ofta döms till döden.
FAKTA - Dödsstraffets användning under 2016
*Minst 1032 avrättningar i 23 länder ägde rum under 2016.
*Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Pakistan är de länder som avrättar flest människor. Om Kina räknas bort står övriga fyra länder för 87 procent av de registrerade avrättningarna.
*USA har inte avrättat så få sedan 1991, och för första gången sedan 2006 fanns inte USA med bland de fem länder i världen som avrättar flest.
*Totalt har nu 105 länder avskaffat dödsstraffet helt i sin lagstiftning, ytterligare 36 länder anses ha avskaffat det "i praktiken" genom att de till exempel inte har verkställt några avrättningar under lång tid eller att de har tagit bort dödsstraffet för "vanliga brott" men har kvar det i till exempel krigstid.
*Av de 57 länder som har kvar dödsstraffet och också verkställer dödsdomar är det bara runt 20 länder som varje år utför avrättningar.
Läs mer om dödsstraffets användande under 2016 här:
https://www.amnesty.se/press/#/pressreleases/vaerlden-doedsstraffet-under-2016-1907317
Läs mer om historiken kring vad Amnesty arbetat med under de här 40 åren:
https://www.amnesty.org/en/what-we-do/death-penalty/
En tidslinje över Amnestys arbete mot dödsstraffet:
https://cdn.knightlab.com/libs/timeline3/latest/embed/index.html?source=1ljudp_7ZEubaXlayYR3qe1b976wT_tj8Oct6B9YgT1c&font=Default&lang=en&hash_bookmark=true&initial_#event-highlights-from-amnesty-internationals-40-year-fight-to-abolish-the-death-penalty
Länk till info om ett seminarium som Amnestys aktionsgrupp mot dödsstraffet ordnar i Stockholm den 10 oktober där bland andra Thomas Hammarberg, tidigare generalsekreterare för International, medverkar:
https://www.amnesty.se/om-amnesty/kalendarium/handelse/1693/