Gå direkt till innehåll

Nyhet -

​Iran: Dödsstraff omvandlat

Saman Naseem, som i sex år väntat på sin avrättning, kan snart vara en fri man.

Hans advokat har bekräftat att Saman friats från anklagelsen “fiendskap med Gud” och istället dömdes till fem års fängelse för "medlemskap i en grupp med syfte att störa den nationella säkerheten”. Eftersom Saman redan suttit sex år i fängelse bör han friges inom kort.

Saman Naseem greps 2011 vid 17 års ålder och dömdes till döden i januari 2012, anklagad för “fiendskap med Gud”. Saman Naseem tillhör Irans kurdiska minoritet och var medlem i PJAK (Partiet för ett fritt Kurdistan). Han deltog i en väpnad konfrontation med styrkor från det Revolutionära gardet där en person från gardet dog och tre skadades.

Saman har berättat att han torterades i häktet och tvingades sätta sina fingeravtryck på en redan färdigskriven “bekännelse” som han inte fick läsa.

Amnesty International har under flera år arbetat aktivt för att dödsdomen skulle upphävas. Saman Naseem är bara en av de många minderåriga som dömts till döden i Iran. Amnesty kommer, som ett led för att totalt avskaffande av dödsstraffet i Iran, fortsätta kämpa för att Irans strafflag ska ändras så att inga minderåriga riskerar att avrättas.

Ämnen

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916

Relaterat innehåll