Gå direkt till innehåll
Iran - filmare frigiven

Nyhet -

Iran - filmare frigiven

Den iranske filmaren Keywan Karimi frigavs från Evin-fängelset i Teheran den 19 april 2017 efter att ha suttit fängslad sedan november 2016. Enligt advokaten skedde det efter att en appellationsdomstol gått med på villkorlig frigivning. Keywan kommer att stå under övervakning till slutet av oktober.

Keywan Karimi greps den 14 december 2013 men frigavs mot borgen tolv dagar senare. I oktober 2015 dömdes han till sex års fängelse och 223 piskrapp för att ha “förolämpat islams heliga värden” och dessutom för “olagliga relationer som nästan motsvarar äktenskapsbrott”. Den senare anklagelsen avser att han “skakat hand med och befunnit sig under samma tak” som en kvinnlig vän och poet som inte ”täckt sitt huvud och nacke”.

I februari 2016 bestämde en appellationsdomstol att han måste avtjäna ett år av straffet medan de återstående fem åren skjuts upp med villkor om “gott uppförande”. Den 23 november 2016 började Keywan Karimi avtjäna fängelsestraffet. Piskstraffet har ännu inte verkställts men det kan ske när som helst.

Amnesty International har utfärdat aktioner för Keywan Karimi då organisationen anser att han fängslats enbart på grund av att ha utövat sitt rätt till yttrandefrihet, och kommer att fortsätta följa hans fall.

Läs mer här.

Foto: ©Ali Ehsani

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916