Gå direkt till innehåll
Iran: Frigivningen av konstnären Atena Farghadani måste följas av frihet för andra samvetsfångar

Nyhet -

Iran: Frigivningen av konstnären Atena Farghadani måste följas av frihet för andra samvetsfångar

Den 3 maj släpptes äntligen aktivisten och konstnären Atena Farghadani från Evinfängelset i Iran. Frigivningen är ett försenat steg mot upprättelse för det hon har utsatts för. Atena Farghadani dömdes till 12 års fängelse i juni 2015 bland annat för att ha “förolämpat Irans högsta ledare” och för att ha “spridit propaganda mot systemet”. Under tiden hon suttit fängslad har hon bland annat utsatts för ett så kallat “oskuldstest”. Amnesty kräver att frigivningen måste följas av att andra konstnärer och aktivister som sitter fängslade släpps omedelbart och villkorslöst.

- Atena Farghadanis frigivning representerar både en juridisk och en moralisk seger och är en uppmuntring för alla de aktivister över hela världen som kampanjar för frisläppandet av andra samvetsfångar i Iran, samt för reformer av de orättvisa lagar som används för att fängsla dem, säger Magdalena Mughrabi, tillförordnad biträdande chef för Mellanöstern-och Nordafrikaprogrammet på Amnesty International.

- Även om detta är en tid att fira, är det viktigt att världen inte glömmer att Atena Farghadani aldrig borde ha fängslats från första början och att många andra oskyldiga fortfarande sitter fängslade, eller har hotet om fängelse hängandes över sig, för att fredligt ha utövat sina rättigheter.

Amnesty Sverige har vid flera tillfällen lyft Atenas fall och samlade senast i förra veckan in över 6600 namnunderskrifter med krav på hennes frigivning.

Läs mer om Atenas frigivning här. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916