Gå direkt till innehåll
Iran: Han var 15 när han dömdes för mord - nu ska han hängas

Nyhet -

Iran: Han var 15 när han dömdes för mord - nu ska han hängas

De iranska myndigheterna har meddelat av Salar Shadizadi ska avrättas den 10 augusti. Amnesty International kräver att avrättningen stoppas och att en ny rättegång genomförs som tar hänsyn till att han endast var 15 år då brottet begicks.

- Om avrättningen av Salar Shadizadi genomförs är det ett mycket tragiskt brott mot Irans skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter, som absolut förbjuder dödsstraff mot minderåriga under 18 år. Om avrättningen dessutom sker samtidigt som kravet på en ny rättsligt prövning har lagts fram är det ett slag i ansiktet på rättvisan, säger Said Boumedouha, tillförordnad chef för Amnesty Internationals Mellanöstern - och Nordafrikaavdelning.

Iran har ratificerat och landet är därmed skyldigt att följa FN:s barnkonvention som uttryckligen förbjuder dödsstraff mot ungdomar under 18 år.

Salar Shadizadi är nu 24 år, han dömdes för mord på en vän år 2007. Enligt iransk lag dömdes han till qesas, vilket innebär att offrets familj har möjlighet att benåda från dödsstraff och i stället begära blodspengar.

- De iranska myndigheterna duckar från sitt eget ansvar när de först dömer honom till döden och sedan hävdar att hans öde ligger i de inblandade familjernas händer. Myndigheterna måste genast förklara domen ogiltig och ge honom en ny rättvis rättegång, säger Said Boumedouha.

År 2013 begärde Salar Shadizads advokater att hans fall skulle prövas på nytt med anledning av ändringar i den iranska brottsbalken som trädde i kraft i maj 2013. Ändringarna innebär att domare ges möjlighet att avstå från dödsstraff mot minderåriga om de anser att förövaren inte har förstått konsekvenserna av sitt handlande eller om det finns tvivel gällande förövarens "mentala ålder och mognad".

Enligt uppgift godkände Irans högsta domstol kravet på en ny rättegång för Salar Shadizad, men rättegången genomfördes aldrig, i stället hänvisades hans fall till den juridiska medicinska enheten. De meddelade att det var omöjligt för dem att bedöma på vilken mognadsnivå Salar Shadizad befann sig sju år tidigare.

Högsta domstolen valde då att fastställa dödsdomen.

Bakgrund

Iran är det land i världen som avrättar flest ungdomsbrottslingar. Mellan 2005 och 2014 har sannolikt minst 72 avrättats och 160 ungdomsbrottslingar uppges sitta i dödscell. I januari 2016 ska FN:s barnrättskommitté behandla hur Iran efterlever FN:s barnkonvention.

Nyligen släppte Amnesty en rapport om den chockerande ökningen av det totala antalet avrättningar i Iran under 2015. Hittills i år uppges uppemot 700 ha avrättats, de allra flesta för drogrelaterade brott och oftast efter mycket bristfälliga rättegångar där fångar tvingats erkänna under tortyr.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

PRESSKONTOR

PRESSKONTOR

Presskontakt MEDIA/JOURNALISTER 0704330916